WSJ: kadumaläinud USA rakett ilmus välja Kuubal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hellfire-tüüpi rakett.
Hellfire-tüüpi rakett. Foto: SCANPIX

Euroopast Ühendriikidesse teel olema pidanud USA rakett Hellfire ilmus pärast kaduma minemist välja Kuubal ning ametnikud pelgavad, et Havanna võib selle tehnoloogiat jagada Hiina, Venemaa või Põhja-Koreaga, kirjutas eile ärileht Wall Street Journal.

Raketi ringreis algas 2014. aasta algul, kui USA relvahiid Lockheed Martin saatis raketi Orlando rahvusvahelisest lennujaamast Hispaaniasse, kus seda kasutati NATO õppusel. Seejärel alustas rakett tagasiteed USAsse ning reisi esimeses etapis käitlesid seda mitmed veofirmad.

Lõhkepeata raketi kadumist märkasid esimesena Madridist väljuvat lennukit laadinud ametnikud. Seejärel tehti kindlaks, et rakett asetati eelnevalt Air France'i veokile, kust see tõsteti ümber ettevõtte lennule Kuubasse. Avastuse hetkeks oli sõjatehnika juba teel Kuubale ning Havannas märkas ametnik kastil olnud märgistust ja arestis raketi.

Hoolimata hiljutisest sulast Kuubaga pole USA ametnikel õnnestunud raketti tagasi saada, kirjutas leht anonüümsetele allikatele tuginedes. USA justiitsministeeriumi uurijad üritavad selgeks teha, kas rakett jõudis saareriiki kriminaalse tegevuse või mitmete eksimuste tagajärjel, öeldi artikliks.

Lockheed Martin teavitas vahejuhtumist USA välisministeeriumi 2014. aasta juulis, kirjutas WSJ.

Lehe andmeil ei pelga Ühendriikide ametnikud, et Kuuba võtab õhk-pind-tüüpi raketi Hellfire'i lahti, vaid pigem muretseb, et Havanna võib jagada selles sisalduvat tehnoloogiat USA rivaalide Hiina ja Venemaa ning paariariigi Põhja-Koreaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles