Venemaal jäid autojuhid 16 tunniks lumevangi, külm nõudis ühe inimelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumevangis autod Venemaal, Orenburgi-Orski maanteel.
Lumevangis autod Venemaal, Orenburgi-Orski maanteel. Foto: Sotsiaalmeedia

Uueaasta alguses jäid inimesed Venemaal, Orenburgi oblastis lumetormi kätte. Abi saabus alles 16 tunni pärast, kui surnuks oli külmunud abi otsima läinud 31-aastane meesterahvas.

25-aastane Pavel Gussev ja ta abikaasa, kes on üheksandat kuud rase, olid ühed neist 80 inimesest, kelle auto mattus 2. jaanuaril Orenburgi oblastis lumehangede alla.

Hoolimata inimeste meeleheitlikest katsetest kutsuda abi, pääsesid lõksujäänud alles järgmisel päeval, see tähendab peaaegu 16 hiljem.

Selleks ajaks oli külm nõudnud ka inimelu, ühe mehe jaoks lõppes lumevangi jäämine surmaga, üks eakas naine sai südameataki ning 12 inimesel olid rängad külmakahjustused.

Gussevi sõnade kohaselt polnud Orenburgi-Orski maantee suletud. Tema sõnul ei saa nõustuda ametlike meediateadaannetega, mis väitsid, et kohalik päästeteenistus oli varasemalt esitanud teate antud maanteed vältida. «Nad ütlesid, et see on meie endi süü,» sõnas Gussev Raadio Vaba Euroopale.

Lumevangis istunud autojuhid hoidsid iga natukese aja tagant üksteisega ühendust, et hoida üksteist üleval ja vältida surnuks külmumist.

«Me helistasime, helistasime ja helistasime,» rääkis üks ellujäänu . «Nemad aga lubasid, lubasid ja lubasid. Oodake 20 minutit, oodake 40 minutit, oodake veel 40 minutit, ütlesid nad iga uue kõne peale. Ja nii me istusime seal kokku 16 tundi – 16 lõputuna näivat, kohutavat tundi.»

Gussev sõnul olid inimesed peagi sunnitud autosid jagama, sest masinatel hakkas lõppema kütus.

«See oli õudne kogemus. Me ei teadnud mida teha. Me olime täiesti meeleheitel,» ütles Gussev. «Mul oli tunne nagu surm hingaks mulle kuklasse ja tuleks iga sekundiga aina lähemale. Iga sekund tundus justkui igavik.»

Gussevi sõnul olid väljas nii karmid külmakraadid, et mitmed hakkasid sooja saamiseks oma asju või isegi autoosi põletama.

«Põletati nii aluspesu, riideid, parkimispileteid, kindlustusdokumente. Tiriti välja ka auto istmete sisu ehk põhimõtteliselt läks kaubaks kõik, et vaid sooja saada,» kirjeldas Gussev.

Kui päästjad lõpuks kohale jõudsid, oli lumevangi jäätud inimeste üllatus veelgi suurem, sest neile appi tulnud ei olnud päästeteenistusest.

«Kohale oli saadetud vana traktor ja Kamaz, mille rooli taga oli liikluspolitsei. Lisaks oli autos paar politseipatrulli ja vaid üks päästja,» sõnas Gussev.

Kohalikud ametivõimud aga väidavad jätkuvalt, et päästemeeskond saadeti välja koheselt pärast esimeste teadete saabumist.

Ametnike sõnul oli kohal 157 päästjat koos Vene hädaolukordade ministeeriumi varustusega. Lisaks pandi nende sõnul maantee kõrvale püsti ka mõned ajutised punktid, kus kannatanud ennast soojendada said.

Ellujäänud ja nende lähedased ei ole aga selliste väidetega nõus.

«Mittemingisugust abi antud. See kõik on vale ja laim,» ütles Raadio Vaba Euroopale surnuks külmunud mehe lesk Ksenia.

Tema 31-aastane abikaasa Eduard lahkus koos sõbraga oma auto juurest, et minna abi otsima. Väidetavalt komistas ta paksus lumes, kaotades pärast seda silmist nii oma kaaslase kui ka maantee.  Mehe surnukeha leiti 4. jaanuaril maanteest vaid 20 meetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles