Itaalia kavatseb dekriminaliseerida ebaseadusliku sisserände

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detsembris Sitsiilia rannikule jõudnud põgenikepaat.
Detsembris Sitsiilia rannikule jõudnud põgenikepaat. Foto: Scanpix/AFP

Itaalia valitsus plaanib tühistada seaduse, mille järgi ilma vajalike dokumentideta riiki sisenemine toob taasa kriminaalkaristuse. Euroopa rändekriisi valguses on võimuladviku otsus sattunud opositsiooni kriitikarahe alla.

Järgmisel nädalal jõuab ministrite nõukogu lauale seaduse ettepanek, mis näeb ette, et ebaseaduslikult riiki sisenemise või viisa kehtivuse ületamise korral ei oota süüteo toimepanijat enam kohus ega 10 000 euro suurune rahatrahv.

Samas klausel, mis nõuab antud isiku kodumaale tagasi saatmist jääb jõusse. Vanglakaristuse määramine jääb samuti kehtima juhtudel, kui isikut süüdistatakse ebaseaduslikus inimsmuugeldamises.

Seadusettepanek on osa valitsuse plaanist vähendada vanglate ülerahvastatust ja püüda vältida migrantide sattumist mustal turul tegutsevate tööandja teenistusse.

Ebaseadusliku sisserände kriminaliseeris Silvio Berlusconi valitsus 2009. aastal, kelle samm sattus toona samuti suure kriitikatormi alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles