Meedia: Saksamaa võib saata 100 sõdurit Liibüasse väljaõppemissioonile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS

Saksamaa kaalub enam kui 100 sõjaväelase saatmist Liibüasse välja õpetama sealseid relvajõude, kirjutas laupäeval ajakiri Der Spiegel.

«Plaanide kohaselt võiksid Saksa sõdurid koos Itaalia kolleegidega juba lähikuudel hakata Liibüa relvajõude välja õpetama,» märkis ajakiri. «Sellesse oleks kaasatud 150-200 Bundeswehri sõdurit,» lisas Der Spiegel. Kaitseministeerium ei ole seda teadet kommenteerinud.

Julgeolekukaalutlustel toimuks väljaõpe pigem Tuneesia kui Liibüa pinnal.

Liibüa vajus pärast diktaator Muammar Gaddafi kukutamist 2011. aastal kaosesse.

Alates 2014. aasta augustist on riigis kaks valitsust ja parlamenti. Tripolis tegutseb islamirühmituste koalitsiooni Liibüa Koidik administratsioon. Rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus tegutseb riigi idaosas Tobrukis.

Detsembris allkirjastasid mõlema leeri parlamendiliikmed kokkuleppe ühtsusvalitsuse moodustamiseks, millel pole veel kahe esinduskogu täit toetust.

Euroopa Liit kutsus reedel Liibüa poliitikuid üles ühtsusvalitsust toetama. «Liibüalased väärivad rahu ja julgeolekut,» lausus EL-i välispoliitikajuht Mogherini.

Eelnevalt oli äärmusrühmitus Islamiriik (IS) võtnud vastutuse kümnete inimeste elu nõudnud enesetapurünnaku eest Liibüa sadamalinnas Zlitenis, tekitades kartusi rühmituse laienemisest Euroopa ukselävele.

Mogherini sõnul annab EL Liibüale 100 miljonit eurot IS-i vastu võitlemiseks sõnumiga, et julgeolekuolukorraga «tuleb viivitamatult tegelda». Vahendid muutuvad kättesaadavaks ühtsusvalitsuse esimesest tööpäevast, lausus ta.

Saksa kantsleri Angela Merkeli kabinet otsustas kolmapäeval saata täiendavalt 550 sõdurit missioonile džihadistide vastu Malis ja Iraagis. Selle otsuse peab heaks kiitma veel parlament, kus Merkeli koalitsioonil on selge enamus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles