Iisraelis asub siseministrina ametisse korruptsiooni tõttu trellide taga käinud ultraortodoks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli uus siseminister Aryeh Deri, käsi energiaministri Yuval Steinitzi õlal. Pildi tegemise ajal selle aasta mais oli Deri veel majandusminister.
Iisraeli uus siseminister Aryeh Deri, käsi energiaministri Yuval Steinitzi õlal. Pildi tegemise ajal selle aasta mais oli Deri veel majandusminister. Foto: SCANPIX

Iisraeli valitsuskabinet kiitis täna heaks vastuolulise uue siseministri Aryeh Deri ametissenimetamise.

Iisraeli ultraortodoksse erakonna Shas liider ning korruptsioonis süüdi mõistetud ja trellide taga karistust kandnud Aryeh Deri astub ametisse pärast seda, kui tema eelkäija Silvan Shalom astus detsembris tagasi seksuaalse ahistamise süüdistuse tõttu.

Shas on elutähtis peaminister Benjamin Netanyahu parempoolsele valitsuskoalitsioonile, millel on parlamendis ühekohaline enamus.

Deri oli siseminister 1988.-1993. aastani ning 2000. aastal määrati talle kolme-aastane vanglakaristus, sest kohus mõistis ta süüdi altkäemaksude võtmises 155 000 dollari ulatuses. Hea käitumise tõttu kärbiti hiljem tema karistust kolmandiku võrra.

Novembri lahkus ta majandusministri ametist, sest keeldus üle astumast trustidevastase agentuuri vastuväidetest Netanyahu edendatud suurele maagaasitehingule. Deri tagasiastumine lubas Netanyahul võtta majandusministri portfell endale ning seekaudu leppega edasi liikuda.

Pärast seda oli Deri Negevi ja Galilea piirkonnas arenguminister.

Kriitikud mõistsid hukka Deri määramise siseministriks, sest nende arvates ei tohiks sellisele ametikohale saada korruptsioonis süüdi mõistetu. Teised väitsid, et parlamendisaadik Deri on nüüdseks tasunud ühiskonnale tehtud kahju.

Siseministri haldusalas on järelevalve kohalike omavalitsuste üle ja ebaseadusliku sisserände ennetamine. Politsei siseministeeriumi haldusalasse ei kuulu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles