Putin Bildile: Moskva ei ürita endale üliriigi rolli nõuelda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin
Vene president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin ütles usutluses Saksa päevalehele Bild, et Moskva ei ürita nõuelda endale üliriigi rolli.

Putin sõnas ka, et ei ole nõus USA ametivenna Barack Obama sõnadega, mille kohaselt on Venemaa regionaalne võim ja ameeriklased erandlik rahvas.

«Igal inimesel, eriti USA presidendil, on õigus oma arvamusele kõiges, partnerite ja teiste riikide kohta. See on tema arvamus. Samuti on mulle teada tema arvamus ameerika rahva kohta, et Ühendriigid on unikaalne. Ma ei saa kummagagi nõus olla,» ütles Putin 5. jaanuaril antud usutluses.

Üliriigi roll on Vene riigipea sõnul väga kulukas ja tähtsusetu. «Meie majandus on maailmas mahult viies või kuues. Majandusraskuste tõttu, mida ma olen maininud, oleme ehk langenud madalamale kohale, ent me oleme kindlad meie väga heades arenguväljavaadetes ja -potentsiaalis. Ostujõu pariteedi järgi oleme maailmas umbes kuuendal kohal.» 

Kui räägitakse Venemaast kui regionaalsest võimust, tuleks selgitada, mis piirkonnast käib jutt, lausus ta. «Vaadake kaarti ja küsige: "Mis see on, on see osa Euroopast? Või on see osa idapoolsest regioonist, piirnedes Jaapani ja Ühendriikidega, kui me peame silmas Alaskat ja Hiinat? Või on see osa Aasiast? Võib-olla hoopis osa lõunapoolsest regioonist? Või vaadakem põhja, kus me piirnema Põhja-Jäämerel Kanadaga. Mis regioonist me räägime?»

Putini sõnul on spekulatsioonid teistest riikidest ning katse rääkida teistest maadest lugupidamatult püüdlus näidata kontrastina enda erilisust. «Minu hinnangul on see ekslik positsioon.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles