USA: moslemitevastane retoorika aitab kaasa äärmuslaste propagandale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste presidendikandidaat Domald Trump, keda USA välisministeerium oma sõnavõtus tõenäoliselt silmas pidas.
Vabariiklaste presidendikandidaat Domald Trump, keda USA välisministeerium oma sõnavõtus tõenäoliselt silmas pidas. Foto: AP/Scanpix

USA presidendikandidaatide eelvalimistekampaania ajal kasutatav moslemitevastane retoorika aitab kaasa islamiäärmuslaste propagandamasina tööle, hoiatas eile USA välisministeerium.

Möödunud nädalal riputati veebi video, milles terrorivõrgustiku Al-Qaeda haru Somaalias Al-Shabaab kasutab USA vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiva Donald Trumpi avaldust.

Viimane nõudis totaalse ja täieliku keelu kehtestamist moslemitest sisserändajate lubamisele Ühendriikidesse detsembris pärast seda, kui islamiäärmuslastest noorpaar tappis Californias 14 inimest.

USA välisministeeriumi esindaja John Kirby hoidus Trumpi nime otse välja ütlemast, kuid kasutas ministeeriumi seisukoha ilmestamiseks näitena Somaalia äärmuslaste tehtud videot.

«Asjaolu, et ühe kandidaadi avaldust kasutati äärmusrühmituse värbamisvideos, ilmestab selgelt minu väidet,» lausus Kirby.

«Ma ei kavatse rääkida konkreetsete kandidaatide konkreetsetest avaldustest ..., kuid välisminister (John Kerry) on selgelt öelnud, et Ühendriikides pole, ega tohikski olla, mingit usupõhist testi, mis puudutab immigrantide või põgenike riiki toomise küsimust,» lausus Kirby.

«Vastupidiseid väiteid võivad äärmuslased ise näha vahenditena, millega saab põhjendada oma narratiivi õigsust ja seda, miks inimesed peaksid liituma nende rühmitusega.»

«Ilmselgelt on (USA) vaba riik - inimesed võivad öelda, mida iganes nad soovivad -, kuid nad peaksid mõtlema, kuidas nende avaldusi võidakse tõlgendada,» lisas Kirby.

USA presidendikandidaatide eelvalimiste esimene tõsisem mõõdupuu tuleb 1. veebruaril, kui vabariiklaste ja demokraatide kandidaadid võistlevad Iowas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles