Gorbatšov manitses Rice`i ettevaatlikkusele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NSV Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov sai endiselt USA presidendilt George H.W. Bushilt oma panuse eest Külma sõja lõpetamisel Vabaduse Medali.
NSV Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov sai endiselt USA presidendilt George H.W. Bushilt oma panuse eest Külma sõja lõpetamisel Vabaduse Medali. Foto: Reuters / Scanpix

Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov manitses USA välisministrit Condoleezza Rice´i tema kriitilise kõne eel ettevaatlikkusele.


«Ma usun, et välisminister peaks olema ettevaatlikum ja säilitama külma närvi ning vastutustundlikkuse oma süüdistustes, kutsudes lääneriike üles Venemaa vastu ühinema,» ütles Gorbatšov pressikonverentsil, mis toimus vahetult enne Rice`i kõnet, vahendas AP.

Rice mõistis eile Washingtonis peetud kõnes teravalt hukka Venemaa tegevuse Gruusias ja riigi «hirmutamistaktika suveräänsete naabrite suhtes». Tema hinnangul on Venemaa «teel enese isoleerimise ja rahvusvahelise tähtsusetuse poole».

Gorbatšovi kinnitusel polnud Venemaal teist võimalust, kui anda Lõuna-Osseetias Gruusia agressioonile sõjaline vastulöök.

Gorbatšovi sõnul on USA presidendi George W. Bushi administratsiooni toetus Gruusia riigipeale Mihheil Saakašvilile rikkunud Venemaa ja Ühendriikide vahelisi suhteid.

Nobeli rahupreemia laureaat Gorbatšov sõitis USAsse, et saada aumedal Külma sõja lõpetamise eest, millega kaasneb ka 100 000 dollari (miljoni Eesti krooni) suurune rahaline preemia. Medali andis Gorbatšovile üle endine USA president George H.W. Bush, kes oli Ühendriikide riigipea NSV Liidu lagunemise ajal.

Niinimetatud Vabaduse Medali (Liberty Medal) annab Philadelphias asuv Rahvuslik konstitutsioonikeskus igal aastal isikule, kes on panustanud tugevalt vabaduse ideesesse.

Varem on selle saanud ka laulja Bono oma tegevuse eest Kolmanda Maailma riikide võlgade kustutamisel, Afganistani president Hamid Karzai, endised USA presidendid Jimmy Carter ja Bill Clinton, ÜRO endine peasekretär Kofi Annan ning Lõuna-Aafrika Vabariigi endine riigipea Nelson Mandela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles