USAsse saabub üha enam lapspagulasi Kesk-Ameerika riikidest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk-Ameerikast pärit lapspõgenikud
Kesk-Ameerikast pärit lapspõgenikud Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri Reuters teatel on alates möödunud aasta teisest poolest kasvanud USAsse Kesk-Ameerikast saabuvate põgenike arv, kellest suur osa on illegaalid.

USA piirivalve- ja tolliameti andmetel jõudsid detsembris 2015 Ameerika Ühendriikidesse 6000 üksinda reisinud last, kes kõik saabusid Kesk-Ameerikast.

See arv on kaks korda suurem kui 2014. aasta samal ajavahemikul. Lisaks üksinda tulnud lastele on ka Kesk-Ameerika riikidest pärit peresid, kelle arv on samuti võrreldes 2014. ja 2013. aastaga kasvanud.

USA piirivalve teatel on hakanud USAsse tulema inimesi nii El Salvadorist, Hondurasest kui Guatemalast.

Migratsiooniekspertide teatel on selle põgenemislaine põhjuseks kliimamuutusest tingitud kuivus, vaesus ja kriminaalsete gängide tegevus. Samuti saadavad vanemad oma lapsi üksinda Ameerika Ühendriikidesse lootuses, et nad saavad seal «haljale oksale».

Ameerika Ühendriikide valitsus on astunud samme, et Kesk-Ameerikast saabuvat inimmassi takistada. Politsei ja piirivalve teatel on hakatud USAs saabunud illegaale välja saatma ning aasta alguses läbi viidud haarangutes on tabatud 120 isikut, keda ootab ees väljasaatmine.

Kesk-Ameerikast pärit põgenike väljasaatmine ei ole osadele USA poliitikutele meelepärane, kuna tegemist olevat inimõiguste rikkumisega.

Demokraatidest poliitikud teatasid, et esitavad president Barack Obamale palvekirja, et Kesk-Ameerika põgenike väljasaatmine lõppeks. Palvekirjale andis allkirja kolm neljandikku Kongressi demokraatidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles