Maarjamaa Risti kavalerist on saamas Läti peaminister

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Māris Kučinskis.
Māris Kučinskis. Foto: Wikipedia.org

Läti president Raimonds Vējonis tegi ettepaneku moodustada valitsus Läti Roheliste ja Talurahva Liidu (ZZS) peaministrikandidaadile Māris Kučinskisele.

President Vējonis esitas esmaspäeval ZZSi juhatuse poolt peaministrikandidaadiks kinnitatud Kučinskise ametlikult peaministrikandidaadiks pärast täna toimunud kohtumist tema ja senise peaministripartei Ühtsuse parlamendifraktsiooni aseesimehe Kārlis Šadurskisega.

Uudisteportaali TVNET teatel ei täpsustanud riigipea, miks ta esitas just Kučinskise kandidatuuri.

Kogenud poliitik

Kohalikku Liepaja Erakonda kuuluv, kuid ZZSi ridades tunamullu parlamenti valitud 54-aastane Kučinskis on aastatel 2004-2006 töötanud Aigars Kalvītise valitsuses regionaalministrina. Selles ametis töötades pälvis ta 2005. aastal Eesti presidendilt Arnold Rüütlilt ka Maarjamaa Risti II klassi teenetemärgi.

Varem on Kučinskis kuulunud nüüdseks tegevuse lõpetanud Rahvaparteisse, juhtides ka selle erakonna seimifraktsiooni. Samuti on ta olnud edukas munitsipaalpoliitik oma sünnilinnas Valmieras.

Kuigi paar aastat tagasi spekuleeriti, et Kučinskis võib ühineda Ühtsusega, otsustas Kučinskis teha koostööd ZZSiga.

Ühtsus pole veel otsustanud

Peaministriks saamiseks peab Kučinskise kandidatuuri toetama ka parlament. Kui seim tema kandidatuuri toetaks, kuuluksid nii valitsusjuhi kui ka presidendi ametikoht ZZSiga seotud poliitikutele. Nimelt kuulus ka Vējonis enne presidendiametis tööle asumist selle erakonna ridadesse.

Kučinskise sõnul sooviks ta senise võimuliidu - ZZSi, Ühtsuse ning Rahvuslaste Ühenduse - jätkumist. Juhtohjad uues valitsuses läheksid aga Ühtsuselt ZZSile.

Ühtsus, kelle esindajatega avaldas Kučinskis soovi kohtuda esmapäeval, on varem teatanud, et nad tõenäoliselt ei toeta Kučinskise kandidatuuri. Senine peaministrierakond arutab tänasel koosolekul edasisi samme.

Küll aga on Kučinskis veendunud, et tal on teise senisesse võimuliitu kuuluva erakonna - Rahvuslaste Ühenduse - toetus. Uudisteagentuur BNS viitas eile rahvuslaste kaasesimehele Raivis Dzintarsile, kelle sõnul lubas Kučinskis neile eilsel kohtumisel, et ta toetaks valitsusjuhiks saades mitut rahvuslaste nõudmist. Dzintars tõi näiteks vastuseisu uute pagulaste vabatahtlikule vastuvõtmisele ning kohustuslikele pagulaskvootidele.

Pikad otsingud

Lõunanaabrid on uut peaministrit otsinud alates detsembrist. Kuigi Laimdota Straujuma teatas juba möödunud aasta 7. detsembril, et astub Läti peaministri ametist tagasi, on tal tulnud valitsusjuhi ülesannetes jätkata, kuna lõunanaabrite erakonnad pole jõudnud omavahel kokkuleppele, kellest peaks saama uus peaminister.

Kučinskskise valitsuse võimalik koosseis veebiportaali LSM andmetel:

  •     Peaminister–  ZZS (M. Kučinskis)
  •     Kaitseminister –  ZZS (R. Bergmanis)
  •     Tervishoiuminister – ZZS (G. Belēvičs)
  •     Põllumajandusminister – ZZS (J. Dūklavs)
  •     Rahandusminister – ZZS (D. Reizniece-Ozola)
  •     Transpordiminister – ZZS (U. Augulis)
  •     Välisminister – Ühtsus (E. Rinkēvičs)
  •     Siseminister – Ühtsus (R. Kozlovskis)
  •     Haridus- ja teadusminister – Ühtsus (tõenäoliselt I. Viņķele)
  •     Majandusminister – Ühtsus (?)
  •     Kultuuriminister – Rahvuslaste ühendus (D. Melbārde)
  •     Keskkonna- ja regionaalarengu minister – Rahvuslaste Ühendus (K. Gerhards)
  •     Justiitsminister – Rahvuslaste Ühendus (?)
  •     Sotsiaalminister – ?
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles