Poola peaminister kutsub ühinema välismaa laimu vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beata Szydło.
Beata Szydło. Foto: SCANPIX

Poola peaminister Beata Szydło kutsus täna riigi tsentristlikku opositsiooni ühinema valitsusega välismaalt tuleva laimu vastu.

«Poolat süüdistatakse ebaõiglaselt asjades, mida meie riigis ei eksisteeri, õigusriigi põhimõtete rikkumises. See ei ole õige. Poolas on demokraatia elus ja terve,» ütles Szydło parlamendi ees.

«Me peame täna oma tülid kõrvale jätma, ühendama jõud ja arutama, mida teha, et olukorda välismaal stabiliseerida.»

Euroopa Komisjon arutab kolmapäeval Brüsselis õigusriigi põhimõtete järgimist Poolas ning selle tulemuseks võivad olla karistusmeetmed.

Poolas novembris võimule tulnud konservatiivne ja euroskeptiline Seaduse ja Õigluse partei (PiS) eesotsas Jarosław Kaczyńskiga sai hiljuti parlamendilt, kus parteil on enamus, õiguse määrata otse ametisse riiklike meediafirmade juhte.

Samuti muutis valitsus konstitutsioonikohtu töökorda ja määras ametisse uusi kohtunikke.

Komisjon peab äna suunitlusarutelu seoses õigusriigi kaitse mehhanismi rakendamisega, mis annaks Brüsselile voli karistada ELi õigusstandardeid rikkunud liikmesriike.

19. jaanuaril arutab Poola demokraatia olukorda Euroopa Parlament, arutelust võtab osa ka Szydło.

Peaminister ütles täna, et ei kavatse Strasbourg'is Poola kritiseerimist alandlikult kuulata.

Poola opositsioon reageeris peaministri avaldusele sõnadega, et konservatiivid lõikavad oma tegude vilja.

«Mitte Poolat ei laimata ega tema kodanikke. Meie partneritele teevad muret teie teod,» ütles parlamendivalimistel PiSile kaotanud liberaalse Kodanikeplatvormi parlamendiliige Rafał Trzaskowski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles