Sipilä: Soome ei vaja välismaalaste jälgimiseks vabatahtlike patrulle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politseinikud (pilt on illustreeriv).
Soome politseinikud (pilt on illustreeriv). Foto: AP / Scanpix

Soome ei vaja välismaalaste jälgimiseks vabatahtlike tänavapatrulle ning korrakaitse kuulub politsei haldusalasse, lausus Soome peaminister Juha Sipilä.

«Vabatahtlikkuse alusel tegutsemine võiks olla pigem suunatud sisserändajate kohanemise toetamisele, mitte tänavapatrullidele,» lausus peaminister. Sipilä sõnul on valitsuse nägemus vabatahtlike tänavapatrullidest ühtne.

«Korrakaitse Soomes kuulub politsei, mitte mingite tänavapatrullide, haldusalasse. See on päevselge,» lausus valitsusjuht.

Sipilä meelest on tänavapatrulle puudutav vaidlus ülepaisutatud.

«See keskustelu on praegu Soomes saanud ülisuured mõõtmed,» märkis peaminister.

Sipilä põhjustas hämmingut teisipäeval tehtud avaldusega, kus ta kõrvutas tänavapatrulle laste huvialaringi viimisega.

Avaldusest haaras kinni ka opositsioon. Sotsiaaldemokraatliku Partei juhi Antti Rinne sõnul on valitsus ebaõnnestunud oma poliitikas. Tema hinnangul ei vajata selliseid vabatahtlike tänavapatrulle, mida korraldab ühendus nimega Odini sõdurid.

«Valitsuse tasandil on selgelt näha erinevaid rõhuasetusi siseminister Petteri Orpo, justiitsminister Jari Lindströmi ja peaministri poliitikas,» lausus Rinne. Tema hinnangul peaksid kõik kolm valitsuserakonda moodustama ühisseisukoha.

Sipilä sõnul valitsuserakondadel selles küsimuses seisukohtade erinevusi pole. Julgeolekuolukord on muutunud ja valitsus üritab sellele reageerida, muu hulgas politsei eelarve suurendamisega, lausus ta.

«Nüüdseks on Soomes tööl iga politseinik, tööta (politseinikke) pole,» ütles valitsusjuht.

Politseile pole tänavu lisaressursse ette nähtud, kuid pikaajaliste plaanide juurde tullakse tagasi sisejulgeolekuraporti loomise käigus, lisas Sipilä. «Loomulikult arutame seda ka edaspidi, kui kodanike turvatunne on vähenenud. See on valitsuse vastutada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles