Põhja-Koread ärritasid spekulatsioonid riigijuhi tervise üle

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liidrit Kim Jong-ili pole kaua avalikkuse ees esinemas nähtud.
Põhja-Korea liidrit Kim Jong-ili pole kaua avalikkuse ees esinemas nähtud. Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Korea lubas taastada oma tuumajaama töö, andes sel moel vastulöögi lääneriikidele, kes spekuleerivad Kim Jong-ili halveneva tervise üle.


«See on halbade inimeste sofism, kes soovivad meie riigile halba,» ütles Põhja-Korea välisministeeriumi esindaja Hyon Hak-bong, kelle kinnitusel pole USA täitnud endale lepinguga võetud kohustusi, vahendas Reuters.

Hyani kinnitusel ei vasta tõele lääne meedias levinud spekulatsioonid president Kimi tervisehädadest, mille tõttu ei saanud riigipea osaleda ka oma riigi rajamise 60. aastapäeva pidustustel.

USA ja Lõuna-Korea meedia teatel võis 66-aastane Kim saada hiljuti ajurabanduse, mis võib riigis viia võimuvaakumi tekkimiseni.

Hyoni kinnitusel on Põhja-Korea valmis taastama Yongbyoni tuumajaama töö, mille tegevus katkestati juunis, kui Põhja-Korea sõlmis lepingu, mille kohaselt nõustus tuumarajatised likvideerima ja loobuma tuumaambitsioonidest.

Lääneriigid lubasid vastutasuna lõpetada rahvusvahelised sanktsioonid, kuid USA pole riiki veel terroristlike riikide nimekirjast kustutanud.

USA ametnike kinnitusel on viimaste Põhja-Korea sammude eesmärk parandada oma positsiooni läbirääkimistel ja saada lääneriikidelt rohkem toetust.

Siiski on Põhja-Korea hiljutised sammud tekitanud palju segadust, sest Lõuna-Korea välisministri Yu Myung-hwani sõnul pole selge, kas nende naaberriik soovib ka tegelikkuses tuumaambitsioone taastada.

Kui Hyunilt küsiti, millal Põhja-Korea tuumajaamas taas tööd alustatakse, ütles ta, et avalikkus saab sellest peagi teada, vahendas BBC News. Väidetavalt on Põhja-Korea teinud 90 protsenti ettevalmistustest, mis on vajalikud tuumajaama taasavamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles