Asevälisminister: Rootsi välisminister ei ole Iisraeli oodatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Margot Wallström.
Rootsi välisminister Margot Wallström. Foto: SCANPIX

Rootsi välisminister Margot Wallström ei ole Iisraeli oodatud, sest ta on nõudnud, et uuritaks juhtumeid, kus Iisraeli sõdurid on tapnud palestiinlasi, ütles täna juudiriigi kõrge ametiisik.

Iisraeli asevälisminister Tzipi Hotovely kritiseeris Wallströmi teravalt, nimetades tema avaldusi seguks pimedusest ja poliitilisest rumalusest.

«Iisrael on otsustanud sulgeda oma uksed Rootsi ametnike visiitide ees,» ütles aseminister avalikõiguslikule raadiole.

Ministeeriumi pressiesindaja võttis hiljem Hotovely sõnad osaliselt tagasi, öeldes, et jutt käib ainult Wallströmist, mitte teistest Rootsi ametnikest. Hotovely nõunik kinnitas, et Rootsi ja Iisraeli diplomaatilised suhted ei ole katkenud.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on ühtlasi ka välisminister.

Wallström tegi Iisraeli pahandanud avalduse detsembris, soovitades juudiriigil loobuda «kohtuvälistest hukkamistest.»

Oktoobris puhkes Iisraeli ja okupeeritud Läänekalda aladel palestiinlaste rünnakulaine, mida iseloomustab peamiselt vastaste pussitamine. Iisrael on vastanud mõnes piirkonnas ülemäärase jõukasutusega.

Rünnakulaine jooksul on surma saanud 23 iisraellast, ameeriklane ja eritrealane, kuid Iisraeli julgeolekujõudude vasturünnakutes on tapetud 150 palestiinlast.

Iisraeli ja Rootsi suhted halvenesid, kui Rootsi otsustas 2014. aastal tunnustada Palestiina riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles