Valgesse Majja pürgivad vabariiklased pidasid aasta esimese väitluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump (vasakul) ja Ted Cruz teledebatis.
Donald Trump (vasakul) ja Ted Cruz teledebatis. Foto: SCANPIX

Valgesse Majja pürgivad USA vabariiklased pidasid eile telekanali Fox eetris maha aasta esimese väitluse.

Meedia tähelepanu keskendus arvamusküsitlusi juhtiva miljardäri Donald Trumpi ja Texase senaatori Ted Cruzi tulisele sõnasõjale.

Trump on kahtluse alla seadnud Cruzi õiguse kandideerida, sest ta on sündinud Kanadas. Cruz omakorda kahtles, kas Trump on piisavalt konservatiivne, sest ta on pärit New Yorgist.

Õigusekspertide sõnul lubab põhiseadus Cruzil siiski presidendiks kandideerida, sest tema ema on ameeriklanna.

Majanduse ja julgeoleku teemal olid kõik debatis osalenud kandidaadid skeptilised president Barack Obama hiljutises aastakõnes maalitud optimistliku pildi suhtes.

Florida endine kuberner Jeb Bush ütles, et Obama valitsemise ajal on riik muutunud vähem turvaliseks ja kui valimistel peaks võitma demokraatide praegune soosik Hillary Clinton, tähendaks see riigi julgeolekule katastroofi.

Florida senaator Marco Rubio läks veelgi kaugemale, väites, et Clinton on kõlbmatu olema ülemjuhataja, sest ta on väärkasutanud salastatud teavet ja valetanud 2012. aastal Liibüas Benghazis tapetud ameeriklastele.

Rubio nimetas oma konkurendi New Jersey Chris Christie poliitikat sarnaseks Obama omaga, eriti relvade ja haridusreformi osas.

Christie tõrjus neid väiteid, deklareerides, et senaatorid nagu Rubio üksnes räägivad, samas kui kubernerid nagu tema peavad kõigi oma tegude eest vastust andma.

Trump kordas oma vastuolulist üleskutset keelata seoses kasvanud terrorismiohuga moslemitel ajutiselt Ühendriikidesse tulek.

Kandidaatide valimisprotsess käivitub 1. veebruaril, kui vabariiklased ja demokraadid nimetavad oma soosiku Iowa osariigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles