Video: Atlandi ookeanil tekkis ebatavaline jaanuariorkaan

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orkaan Alex
Orkaan Alex Foto: Youtube

USA meteoroloogide teatel tekkis Atlandi ookeanil Assoori saarte juures ebatavaline jaanuariorkaan, mis sai nimeks Alex.

Viimati oli jaanuaris Atlandi kohal orkaani 1938. aastal, edastab theatlantic.com.

USA Rahvuslik Ookeani ja Atmosfääri Administratsioon (NOAA) tõstis Alexi taseme eile troopilisest tormist orkaaniks kui see liikus Portugali Assoori saarte juures ja muutus võimsamaks.

Meteoroloogide hinnangul ulatub orkaanis tuule kiirus 135 kilomeetrini tunnis, samuti tekitab see Assooridel tugeva vihmasaju. Ilmaeksperdid andsid Assooridele hoiatuse, et tugev tuul ja paduvihm võib tekitada üleujutusi ja mudalaviine. Rannaäärsetel aladel on ohuks kõrged lained.

Alex arvatakse edasi liikuvat Gröönimaa suunas.

Meteoroloog Bob Hensoni sõnul on orkaanide kohta kogutud andmeid alates 1851. aastast ja nüüdse Alexi saab liigitada ebatavaliste orkaanide hulka.

Ta lisas, et jaanuariorkaaniks saab pidada ka 1955. aastal seal möllanud Alice`it, kuid see tekkis juba 1954. aasta detsembris. Alice tõi Kariibi mere saartele Anguillale ja Sabale vihma ja üleujutused.

Atlandi ookeani orkaanihooaeg kestab tavaliselt 1. juunist kuni 30. novembrini. Esimesed nime saavad orkaanid tekivad nii Atlandil kui Vaiksel ookeani tavapäraselt juulis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles