Ravimikatsetus Prantsusmaal saatis kuus inimest haiglasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marisol Touraine.
Marisol Touraine. Foto: SIPA/Scanpix

Prantsusmaal sattus uue ravimi katsetamise tagajärjel kriitilises seisus haiglasse kuus inimest – neist üks on koomas. 

Riigi tervishoiuministri Marisol Touraine`i sõnul toimus õnnetus eralaboratooriumis Prantsusmaa loodeosas Rennes`is, kuhu lubas teha ka erakorralise visiidi.

Ravimifirma katkestas katsetused ja teavitab sellest ka teisi vabatahtlikke. Esialgu pole teada, kui paljusid inimesi programm puudutab. Ravim oli suu kaudu manustatav ja esimesed patsiendid viidi haiglasse varem sel nädalal. Kokku jagati katsetamisjärgus rohtu 90 inimesele. 

Kinnitamata väited prantsuse meedias ütlevad, et tegu oli kanepil põhineva valuvaigistiga.  Touraine lubas võtta süüdlased vastutusele. 

Kliinilistes katsetes on harilikult kolm etappi, esimene keskendub ohutusele ja sellest võtab osa väike rühm vabatahtlikke. Teine ja kolmas faas on laiema osalejaskonnaga, sageli on vabatahtlikke sadu või tuhandeid ning huvi tuntakse ravimi toime tõhususe vastu.

Ravimikatsetest võtavad vabatahtlikena osa tuhanded inimesed, sageli tudengid, keda huvitab lisaraha teenimine. Katsetusi peetakse üldjuhul ohutuks ja viperusi juhtub harva.

2006. aastal sattus Londonis haiglasse kuus meest, kes võtsid osa autoimmuunhaiguste ja leukeemia vastu mõeldud ravimi katsetusest

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles