Merkeli juurde saadetud põgenikud viidi Baierimaale tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Berliini suundunud bussi ümber.
Põgenikud Berliini suundunud bussi ümber. Foto: AFP/SCANPIX

Buss 31 Süüria põgenikuga, kelle Baieri liidumaa ametnik protestiks Berliini kantsler Angela Merkeli juurde tahtis viia, pöördus reedel tagasi linna, kust oli teele asunud.

Süürlaste Berliini saatmise idee autor, Baierimaa kohalik ametnik Peter Dreier nimetas ettevõtmist meeleheitlikuks sammuks, sest liidumaa ägab eelmisel aastal Saksamaale 1,1 miljonit põgenikku ja migranti toonud rände koorma all.

Põgenikud jõudsid reedel tagasi Landshuti linna, kust oli neljapäeva hommikul teele asutud. Berliini on sealt 570 kilomeetrit.

Ettevõtmine kukkus läbi, sest Merkel keeldus oma töötajaid Baieri ametnikuga rääkima saatmast.

Berliini kantsleri ametiresidentsi juurde jõudnud bussi sisenesid seevastu linnavalitsuse esindajad, kes pakkusid süürlastele ööseks peavarju.

Bussi ümber kogunes ligikaudu 100 ajakirjanikku ja lähikonnas avaldasid kaks tundi meelt Merkeli vastased, samal ajal kui Berliini ja Baieri ametnikud bussis tõsiste nägudega läbirääkimisi pidasid. Põgenikud jälgisid neid sihtivaid telekaameraid üha süveneva umbusuga.

Lõpuks lahkus buss politseieskordi saatel ning Dreier väljendas pettumust, et Merkeli esindajad temaga rääkima ei tulnud. Ta lubas kogu seltskonnale hotellis ööbimise välja teha. Reede hommikul sõitis buss Landshuti tagasi.

Berliini linnapea Michael Müller nimetas retke süürlastega märgiks kohalike valitsuste «solidaarsuse purunemisest» põgenikekriisis. Baieri sotsiaaldemokraatide juht Florian Pronold ütles, et kõik see oli lihtsalt reklaamitrikk.

Kõik bussis viibinud süürlased on ametliku varjupaigataotleja staatusega ja võivad vabalt Saksamaal ringi liikuda. Vaid üks neist oli otsustanud Berliini jääda ja teine tahtis minna Bremenisse, mis asub Põhja-Saksamaal. Ajakirjanikel õnnestus pikapeale teada saada, et Baieri ametnikud olevat süürlastele lubanud, et «Berliinis on olukord parem».

Autoga kaasa sõitnud Dreier öelnud vahepeatuses teel Berliini, et Berliinis võetakse migrandid kantsleriametis vastu ja viiakse siis korteritesse. «Me oleme poliitiliseks jalgpalliks Berliini ja Baieri vahel ja meid kasutatakse migratsiooniolukorra muutmiseks,» tõdes üks põgenik.

Reisil oli probleeme algusest peale. Kõigepealt muutis esialgu Berliini sõitma pidanud 51 süürlasest 20 meelt ja otsustas Landshuti jääda.

Poolel teel pidi buss tagasi pöörduma, sest üks reisija oli peatuskohas maha jäänud. Reedel Baierisse tagasi sõites oli Saksamaa paksus lumes ja tuiskas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles