Venezuela inflatsioon on kerkinud üle 140 protsendi taseme

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela
Venezuela Foto: SCANPIX

Venezuela võimud avalikustasid reedel rohkem kui aasta pikkuse pausi järel statistikat riigi majanduse kohta, inflatsioon on riigis ületanud 140 protsendi taseme.

Venezuela keskpank tunnistas esmakordselt tõika, mida analüütikud on kaua väitnud: aastane inflatsioon on tõusnud kolmekohaliseks.

Riigi majandus tõmbus 2015. aasta septembris lõppenud kvartalis kokku 7,1 protsenti ning inflatsioon küündis 141,5 protsendini.

President Nicolás Maduro kuulutas majandusnäitajate avalikustamise eel riigis 60 päevaks välja majandusliku eriolukorra, mis annab talle erivolitused reformide läbiviimiseks.

Venezuela, millel on teadaolevalt maailma suurimad naftavarud, on kandnud suurt kahju naftahinna languse tõttu kahe aasta taguselt tasemelt 90 dollarit barrelist praeguse 24 dollari tasemele.

Analüütikute sõnul tähendab see, et Venezuela on jõudmas ohtlikult lähedale 95 protsenti riigi ekspordituludest moodustava naftatootmise kasumlikkuse piirile.

Maduro uus majandusminister Luis Salas on väitnud, et «inflatsiooni tegelikus elus ei eksisteeri».

Keskpanga sõnul on ülikõrges inflatsioonimääras süüdi riigi vastu «majandussõda» pidavad laialt kasutatav veebikülg, mis jälgib rahvusvaluuta bolivari kurssi mustal turul, ja teised tegutsejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles