Põhja-Korea nõuab tuumakatsetustest loobumise eest rahulepingut USAga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un tervitamas riigi sõdureid.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un tervitamas riigi sõdureid. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea teatas eile õhtul, et võib loobuda tuumakatsetustest USAga rahulepingu sõlmimise ja Ühendriikide ning Lõuna-Korea iga-aastaste sõjaväeõppuste peatamise eest.

Riigimeedias avaldatud Põhja-Korea avaldus kordab pakkumisi, mille Washington on varem tagasi lükanud. USA tahab, et Pyongyang võtaks endale kohustuse loobuda täielikult tuumarelvadest.

Põhja-Korea välisministeeriumi pressiesindaja nimetas 6. jaanuari väidetavat vesinikupommikatsetust õigustatud sammuks riigi säilimise tagamisel välisohtude vastu.

«Vastuseks USA jätkuvale meie suveräänsuse rikkumisele ja ähvardavatele provokatsioonidele omandame kõik vajalikud tuumarünnaku- ja tuumavastulöögivõimed, ent ei kavatse mõtlematult oma tuumarelvi kasutada,» vahendas ametlik uudisteagentuur KCNA ametniku sõnu.

Pressiesindaja nimetas Lõuna-Korea otsust taastada kahe riigi piiril Põhja-Korea vastased propagandasaated veidraks provokatsiooniks.

Stalinistlik riik on nimetanud USA ja Lõuna-Korea iga-aastaseid sõjaväeõppusi sissetungiharjutuseks, ehkki Soul ja Washington on korduvalt kinnitanud, et õppused on kaitseotstarbelised.

Põhja-Korea teatas 6. jaanuaril vesinikupommi esmakordsest edukast katsetamisest. Pyongyangi väitel oli tegemist miniatuurse vesinikupommiga. Mitme lääneriigi hinnangul oli ilmselt tegu tuumapommiga.

Riigis registreeriti veidi enne seda maavärin magnituudiga 5,1.

Põhja-Korea eelmised tuumakatsetused aastatel 2006, 2009 ja 2013 tõid kaasa ÜRO sanktsioonide laine.

ÜRO Julgeolekunõukogu teatas kolmapäeva õhtul erakorralise istungi järel, et asub ette valmistama täiendavaid sanktsioone Põhja-Koreale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles