Türgi: põgenikevoolu peatamiseks peab Saksamaa sekkuma Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid.
Migrandid. Foto: SCANPIX

Saksamaa peab suurendama oma kohalolekut Süürias, kui ta tahab peatada põgenikevoolu Euroopasse, ütles Türgi asepeaminister Mehmet Şimşek täna Saksa päevalehes Die Welt.

«Kui Saksamaa ja teised tahavad peatada põgenikevoolu, peatavad nad peatama Süüria ja Vene pommirünnakud Süüria opositsiooni vastu,» ütles Şimşek.

Saksa kantsler Angela Merkel võõrustab järgmisel reedel Türgi peaministrit Ahmet Davutoğlut, kõnelustel keskendutakse 10 Saksa turisti elu nõudnud terrorirünnakule Istanbulis ning põgenike ja migrantide voolu Euroopasse.

«Süüria terrori allikas on sealne kaos, mille on põhjustanud Süüria režiimi keeldumine lubada demokraatlikku reformi ja opositsiooni olemasolu,» ütles Şimşek.

Mis puutub võitlust sunniitliku äärmusrühmitusega ISIS, mida süüdistatakse ka Istanbuli rünnaku korraldamises, ütles Şimşek: «Keegi ei saa väita, et me midagi ei tee.»

Lääneriigid on tihti kritiseerinud Türgit, et see ei tegutse piisavalt võitluses ISISe pühasõdalaste vastu.

«Daesh kujutab meie suurimat ohtu,» ütles Türgi asepeaminister, kasutades ISISe araabiakeelset nime.

Käsitledes rändekriisi, rõhutas Şimşek, et Türgi juba teeb palju.

«Me ehitame turvatara kogu Süüria piiri ulatuses. Esimesed 150 kilomeetrit saab valmis märtsis, kuid me vajame koordineeritud strateegiat koos meie partneritega,» sõnas asepeaminister.

«Praegu anname põgenikele töölube. See peatab paljude inimese reisimise Euroopasse, kuid seab ka raske koorma meie tööturule,» ütles Şimşek Saksa ajalehele.

«Koos iraaklastega on meie riigis 2,5 miljonit põgenikku ning teatud linnades on rohkem põgenikke kui türklasi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles