Leht: Venemaa avaldas Süüriaga sõlmitud lepingu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalennuk startimas Süüria Hmeimimi õhuväebaasist.
Vene sõjalennuk startimas Süüria Hmeimimi õhuväebaasist. Foto: SCANPIX

Moskva avaldas Damaskusega sõlmitud lepingu, milles on kirjas tingimused Venemaa õhurünnakuteks Süürias president Bashar al-Assadi režiimi toetuseks, kirjutas ajaleht Washington Post laupäeval.

Leht ütles, et venekeelses lepingus on muu hulgas kokku lepitud, et Venemaa ei võta vastutust kahju eest, mida tema tegevus Süürias võib põhjustada. Lisaks on osapooled leppinud kokku selles, et Vene sõjaväelased ja transport võivad ilma kontrollimata Süüriasse siseneda ja sealt lahkuda.

Lepingu kohaselt on süürlastel keelatud loata siseneda Vene baasidesse.

Leping on jõus ning osapooled võivad sellest lahti öelda aastase etteteatamisega.

Washington Post kirjutas, et leping avaldati sel nädalal Vene valitsuse veebiküljel. Dokument on sõlmitud mullu augusti lõpus, kui Venemaa veel avalikult tõrjus teateid ettevalmistustest sõjalise tegevuse suurendamiseks Süürias.

Venemaa alustas Süürias õhurünnakuid septembri lõpus.

Moskva toetab president Bashar al-Assadi režiimi ning rõhutab, et õhurünnakud on suunatud sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) ja teiste terroriorganisatsioonide vastu.

Euroopa Liidu riigid ja USA on korduvalt öelnud, et enami rünnakutest ei ole aset leidnud IS-i kontrolli all olevates piirkondades.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmetel on Vene õhurünnakutes saanud Süürias surma sadu tsiviilisikuid. Osa rünnakutest on tabanud elurajoone, kus ei tundu olevat sõjalisi sihtmärke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles