IAEA hinnangul on Iraan tuumaleppe nõuetest kinni pidanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry ja Mohammad Javad Zarif.
John Kerry ja Mohammad Javad Zarif. Foto: Kevin Lamarque/AP

Iraan on juulis sõlmitud tuumaleppe nõuetest kinni pidanud, mis tähendab, et sanktsioonid tühistatakse, teatas Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA).

«Inspektorid on kinnitanud, et Iraan on rakendanud kõiki meetmeid, mis olid kehtestatud juulilepinguga,» ütles IAEA esindaja.

Euroopa Liit nõustus pärast IAEA hinnangut tühistama majandussanktsioonid Iraanile, milline otsus jõustub lähiajal.

Iraani välisminister Javad Zarif ütles hommikul, et riigi tuumaprogrammi raames kehtestatud sanktsioonid tühistatakse ilmselt veel samal päeval.

«(Täna) on hea päev maailma jaoks. Hea päev ka regiooni jaoks,» lausus Zarif pärast saabumist Viini, kus kohtub USA välisministri John Kerry, ELi välispoliitika juhi Federica Mogherini ning IAEA esindajatega.

Diplomaatidest allikate sõnul IAEA ilmselt kinnitab, et Iraan täitis tuumaleppes riigilt nõutud tingimused. IAEA kinnitus on sanktsioonide tühistamise alustamise eeltingimus.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - sõlmisid 14. juulil ajaloolise tuumaleppe, mis näeb ette Teherani tuumaprogrammi piiramist vastutasuks sanktsioonide järk-järgulise tühistamise eest.

Tuumalepe jõustus kõigi osapoolte heakskiiduga ametlikult 18. oktoobril. Niinimetatud rakendamispäev (Implementation Day) pidi aset leidma jaanuaris. 

Iraani president Hassan Rouhani ütles laupäeval, et tuumalepingu rakendamispäev on suureks võiduks kannatlikule Iraani rahvale.

«Tänu jumalale selle õnnistuse eest ja suur kummardus Iraani kannatlikule rahvale. Õnnitlused selle hiilgava võidu puhul,» kirjutas Rouhani oma Twitteri kontol.

Euroopa Liit (EL) ja USA tühistavad Iraanile kehtestatud sanktsioonid, teatasid laupäeval Ühendriikide välisminister John Kerry ja ELi välispoliitika juhi Federica Mogherini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles