Obama ülistas tuumaleppe rakendamist ja ameeriklaste vabanemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ülistas pühapäeval Iraanis vangistatud viie ameeriklase vabastamist ning ajaloolise tuumaleppe täielikku rakendamist.

«Täna on hea päev. Kui ameeriklased vabanevad ja pääsevad tagasi perede juurde, on see midagi, mida me kõik saame tähistada,» ütles Obama Valges Majas tehtud telepöördumises.

Riigipea sõnul on pakkunud suhtlemine Iraaniga unikaalse võimaluse. Samas möönis Obama, et USA ja Iraani vahel on endiselt tõsised erimeelsused riigi destabiliseeriva tegevuse üle.

Presidendi sõnul tõstatas välisminister John Kerry vabanemise järel Šveitsi lennanud Washington Posti Teherani-korrespondendi Jason Rezaiani, kristlasest pastori Saeed Abedini, endise merejalaväelase Amir Hekmati, vabanemise järel Iraani jääda otsustanud Nosratollah Khosravi-Roodsari ning viienda ameeriklase, keeleõpilase Matt Trevithicki, kes lahkus Iraanist eraldiseisva kokkuleppe alusel, vabastamise igal kohtumisel islamivabariigi esindajatega.

«Olen kohtunud mõnede nende perekondadega. Olen näinud nende ahastust, kuidas nende süda poegade ja abikaasade pärast valutab. Andsin neile oma sõna. Andsin tõotuse, et teeme kõik nende lähedaste vabastamiseks,» ütles Obama.

President rääkis erakordsest nädalavahetusest diplomaatilisel rindel, mille tulemusena on Euroopa Liit ja USA tühistanud Iraanile selle tuumaprogrammiga seotud sanktsioonid ning islamivabariigis vangist vabanenud viis ameeriklast. Obama tunnustas ameeriklaste vabanemiseni viinud valitsuse nutikat ja väsimatut diplomaatiat.

Sanktsioonide tühistamine sai teoks pärast Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) laupäevast kinnitust, et Iraan on täitnud tuumaleppes ettenähtud tingimused sanktsioonide tühistamiseks. .

Ühendriigid vabastasid seitse ja loobuvad süüdistustest veel 14 sanktsioonidest möödahiilimises süüdistatud iraanlase vastu.

Obama sõnul ei olnud vabastatud iraanlastele esitatud süüdistust terrorismis ning nende vabastamine oli ühekordne žest Teheranile.

President lubas, et Ühendriigid jätkavad Iraanis kadunuks jäänud USA kodaniku Robert Levinsoni otsinguid.

Valge Maja teatas samas uutest sanktsioonidest viie Iraani ametiisiku ja kuue firma suhtes seoses islamivabariigi ballistiliste rakettide programmiga. «Me jätkame nende sanktsioonide jõulist rakendamist. Me jääme valvsaks,» lausus president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles