62 kõige rikkamale kuulub sama palju kui poolele maakera rahvastikust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Majandusfoorumi logo
Maailma Majandusfoorumi logo Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise heategevusorganisatsiooni Oxfam raporti teatel rikkamad ikka rikastuvad ja vaesed vaesuvad.

Raporti kohaselt kuulub 62 maailma kõige rikkamale inimesele sama palju kui poolele meie planeedi elanikest ehk 3,5 miljardile inimesele, edastab Yle.

Maailma ühe protsendi rikaste vara suurus on sama suur kui ülejäänu 99 protsendi vara kokku.

Kuulumaks maailma kõige rikkama kümne protsendi hulka on vaja omada vähemalt 70 000 dollari (64 000 euro) eest vara kas siis rahas või investeeringutena.

Maailma ühe protsendi kõige rikkama hulka kuulumiseks on vaja vara vähemalt 763 000 dollarit (700 000 eurot).

Maailma 62 kõige rikkama inimese jõukus kasvas ajavahemikul 2010 – 2015 rohkem kui pool triljonit dollarit. Maailma kõige vaesem osa kaotas sel vahemikul triljoni oma varast.

Rikaste ja vaeste sissetulekute vahe on aastate jooksul aina suurenenud. Kõige vaesema viiendiku sissetulekud ei kasvanud aastatel 1988 – 2011 peaaegu üldse. Need inimesed elavad äärmuslikul vaesuspiiril ehk vähem kui kahe dollariga päevas.

Kuid rikaste sissetulek kasvas samal ajavahemikul 46 protsendi võrra.

Oxfami raporti arvates on rikaste vara kasvu taga oskus maksude eest kõrvale põigelda ja neid vältida.

Raportis on, et 30 protsenti Aafrika jõukate varast on paigutatud maksuparadiisidesse ning selle tõttu jääb vaestel Aafrika riikidel aastas maksuraha saamata 14 miljardi dollari eest.

Oxfami rahvusvahelise osakonna juhi Winnie Byanmani teatel ligi 200 rahvusvahelise firma vähemalt üks osa tegutseb mõnes maksuparadiisi pakkuvas riigis.

Ligi pooled superrikastest on ameeriklased ning 17 eurooplased.

Oxfam avaldas oma raporti eile Šveitsis Davosis, kus toimub iga-aastane majandusfoorum. Sel aastal leiab see aset 20. – 23. jaanuarini.

Oxfami raport põhineb majandusväljaande Forbes miljardäride nimekirjal ja Šveitsi panga Credit Suisse finantsandmetel.

Credit Suisse rõhutas andmete väljastamisel, et maailma kõige rikkamate kohta on raske saada infot ning selle tõttu võib nende vara suurus olla oletatust suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles