Rootsis kutsutakse üles andma saabujatele seksuaalõpetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani päritolu migrandid.
Pakistani päritolu migrandid. Foto: SCANPIX

Rootsi seksuaalhariduse organisatsioon RFSU kutsus üles andma Põhjamaadesse saabuvatele meessoost migrantidele seksuaalõpetust.

Taolise idee käis RFSU välja päevalehes Dvenska Dagbladetis ilmunud arvamusloos, mis on Rootsis käivitanud debati. Organisatsiooni hinnangul tuleks migrantidest poistele seksuaalõpetuse raames rääkida ka homode õigustest ja sugudevahelisest võrdsusest.

«On karjuv vajadus teadmiste järele, mis puudutab kõike alates sugulisel teel levivatest haigustest ja kondoomidest kuni abordiõiguste, sugudevahelise võrdsuse, seadusandluse ja LGBTQ (lesbi, gei, bi, trans, queer – toim) õigusteni,» kirjutasid RFSU juht Kristina Ljungros ja peasekretär Maria Andersson ühises arvamusloos.

«Suur osa nendest saatjata poistest (Rootsi saabunud migrantide seas on suur hulk alaealisi, kes saabusid ilma saatjata – toim) saabusid ühiskondadest, kus sugu ja seksuaalsust puudutavad normid ja väärtused erinevad paljuski Rootsi ühiskonna peavoolust,» lisasid autorid, kelle sõnul tuleks neile õpetada ka laiemalt Põhjamaades kehtivaid väärtusi.

Kuid Rootsisse saabunud asüülitaotlejaid esindava organisatsiooni Ensamkommandes Förbund töötaja Omid Mahmoudi kritiseeris RFSU ideed. «Seksuaalsete rünnakute puhul pole kultuurilist erinevust. See on kõigis kultuurides täiesti lubamatu,» ütles Mahmoudi uudisteagentuurile TT.

«Rohkem seksuaalharidust pole vaja. On täiesti vale lüüa kõiki saatjata lapsi ühe mütsiga. Nad tulevad erinevatest riikidest ja erinevatest kultuuridest. Osa neist on haritud, teised aga üles kasvanud tänavatel ning pole kunagi koolis käinud,» lisas Mohmoudi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles