NATO asejuht: Balti õhuruumi kaitse eest tuleb hoolt kanda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjalennukite saabumine Ämari õhuväebaasi.
USA sõjalennukite saabumine Ämari õhuväebaasi. Foto: Eero Vabamägi

NATO kaalub uusi meetmeid ja plaane Baltimaade õhuruumi kaitseks ja Venemaa heidutamiseks ning analüüsib Moskva teateid uute diviiside paigutamisest Venemaa lääneossa, ütles Leedus visiidil viibiv NATO peasekretäri asetäitja Alexander Vershbow täna.

«Küsimuste seas, millega peame tegelema, on efektiivse õhutõrje tagamine ka kõige hullema stsenaariumi korral. Baltimaade õhuturbel on hea alus, kuid võimalik, et peame tagama plaanid ja võimekuse üleminekuks õhutõrjele, mis oleks osa meie heidutusest,» ütles Vershbow usutluses BNSile pärast julgeolekuekspertide kohtumist Trakais.

Leedu relvajõudude juhid ja poliitikud on avaldanud arvamust, et NATO õhuturbemissioon ei pruugi olla Baltimaade õhuruumi kaitsmiseks piisav. Õhuturbes osalevate NATO hävitajate mandaat on piiratud õhuruumile liiga lähedale lendavate Vene sõjalennukite saatmisega.

Ida-Euroopa täiendavad julgeolekumeetmed peaksid olema ka sellesuvise NATO Varssavi tippkohtumise päevakorras. Baltimaad soovivad oma territooriumile rahvusvahelisi pataljone.

Vershbow keeldus spekuleerimast tippkohtumise järel regiooni paigutatavate võimekuste üle, kuid märkis, et Euroopa vägede saabumine oleks hea heidutusvõimalus.

«Suured Euroopa riigid peaksid andma oma osa, et Eestisse, Lätisse, Leedusse või mõnda teise riiki tungimisele mõtlevad rohelised mehikesed teaksid, et neil ei ole vastas ainult kohalikud ja Ameerika väed, vaid ka Euroopa omad,» ütles alliansi asejuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles