Merkeli partei mässulised nõuavad migratsioonipoliitika muutmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsleri Angela Merkeli konservatiivse Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) mässulised liikmed saatsid täna parteijuhile kirja, milles nõutakse liberaalsest migratsioonipoliitikast loobumist.

Saksamaa võttis eelmisel aastal vastu ligi 1,1 miljonit varjupaigataotlejat ning nende arv üha kasvab. Sakslased on hakanud kahtlema riigi suutlikkuses põgenikega toime tulla. Õli valas tulle aastavahetuse massiahistamine Kölnis.

CDU parlamendiliikmed manitsevad Merkelit tõele näkku vaatama.

«Viimaste kuude sündmuste valguses ei saa me enam rääkida suurest väljakutsest,» ütlevad saadikud, kelle sõnul on Saksamaa põgenikelaviini alla mattumas.

40 saadiku kiri on suurim rahulolematuse märk Merkeli leeris sestpeale, kui rändekriis septembris Saksamaad tabas. CDU-l on parlamendi alamkojas 256 rahvaesindajat.

«Me ei taha CDU parlamendirühma lõhestada - me soovime vaid seaduse rakendamist,» ütles üks kirja algatajaist Christian von Stetten.

Seadusandjate sõnul on varjupaigataotluste kiire menetlemine, põgenike majutamine viisakates tingimustes ja uustulnukate edukas lõimimine võimatud, kui saabujate arv jääb sama suureks või kevadel taas tõusma hakkab.

Kirja autorid nõuavad, et Saksamaa rakendaks Eurpoopa Liidu Dublini asüülireegleid, mis ütlevad, et põgenik peab varjupaika taotlema esimeses liikmesriigis, kuhu ta siseneb.

Merkel on püüdnud sakslasi veenda, et põgenikega suudetakse toime tulla, ja lubanud varjupaigataotlejate arvu kevadeks märgatavalt vähendada.

See tähendaks uusi ja senisest karmimaid meetmeid riigi tasandil ning koostööd ELi partnerite ja naaberriikidega Süüria kodusõja peatamiseks, sest 40 protsenti mullustest saabujatest moodustasid süürlased.

Merkel on lükanud aga kindlalt tagasi soovitused sulgeda Saksamaa piir. Tema sõnul oleks see põhiseaduse vastane ega kannaks lõpptulemusena ka vilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles