Saudi Araabia: Iraan toetab terrorismi ja poliitmõrvu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanlaste korraldatud Saudi Araabia vastane meeleavaldus New Yorgis.
Iraanlaste korraldatud Saudi Araabia vastane meeleavaldus New Yorgis. Foto: SCANPIX

Saudi Araabia välisministeerium süüdistas teisipäeval Iraani mässu, rahulolematuse ja kaose levitamises, vahendas kohalik meedia.

«Alates 1979. aasta revolutsioonist on Iraan püstitanud rekordi mässu, rahulolematuse ja kaose külvamises kogu regioonis,» edastas Saudi Araabia riiklik uudisteagentuur kõrge välisministeeriumi ametniku sõnu.

Ametniku hinnangul üritab Teheran aktiivselt eksportida revolutsiooni, värbab Iraagis, Liibanonis, Süürias ja Jeemenis võitlejaid mässuliste ridadesse ning toetab terrorismi ja poliitmõrvu.

Allika sõnul on Saudi Araabia kogu selle aja jooksul näidanud ennast riigina, kes seisab vastu Iraani agressiivsele poliitikale.

Pakistani peaminister Nawaz Sharif külastab sel nädalal kõrgetasemelise delegatsiooniga Saudi Araabiat ja Iraani, et leevendada pingeid kahe moslemiriigi vahel.

Sunniitlik Saudi Araabia ja šiiade enamusega Iraan toetavad Süüria konfliktis erinevaid osapooli ning on seotud ka Jeemeni konfliktiga.

Kahe riigi suhteid pingestas prominentse šiiavaimuliku Nimr al-Nimri hukkamine Saudi Araabias 2. jaanuaril.  Iraanlased rüüstasid seejärel saudide saatkonda Teheranis, mis viis diplomaatiliste suhete katkestamiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles