Hollandile teevad muret Belgia vananenud tuumareaktorid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doeli tuumajaam.
Doeli tuumajaam. Foto: SCANPIX

Holland tunneb tõsist muret naaberriigi Belgia vananevate tuumareaktorite pärast, ütles keskkonnaminister Melanie Schultz van Haegen koos Belgia kolleegiga üht aatomielektrijaama inspekteerides.

Belgia lubas pärast lekkeid, pragusid ja muid probleeme Saksa, Hollandi ja Luksemburgi ministreid kahte tuumajaama inspekteerima.

«Mured on tingitud tuumajaama vanusest ja vahejuhtumitest,» ütles Hollandi keskkonnaminister pärast kontrollkäiku kahe riigi piiri lähedal asuvasse Doeli elektrijaama.

«Juhtumid ei ole tuumajaamas ohtu tekitanud. Praegu ei ole need tuumaintsidendid, aga võib-olla homme juba on. Mure on tõsine ja sellepärast oleme siin,» ütles ta.

Minister lisas, et asjatundjate selgitused annavad praegu kindluse, et Doeli tuumajaam on ohutu.

Belgia siseminister Jan Jambon ütles samal pressikonverentsil, et kõik seitse Belgia tuumareaktorit - Doelis ja lõuna pool Tihanges - on hiljutistest probleemidest hoolimata ohutud.

Mured hakkasid tekkima pärast seda, kui Belgia valitsus otsustas detsembris pikendada Doeli 40-aastaste reaktorite tööiga 2025. aastani. Esialgu oli Doeli esimene reaktor kavas sulgeda 2015. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles