Putin Euroopa juutidele: olete Venemaal oodatud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi Vladimir Putini sõnul on Euroopas elavad juudid Venemaal oodatud.

Sellise mõtte käis Venemaa president välja teispäeval Moskvas, kus ta kohtus Euroopa juudikongressi esindajatega, edastab The Washington Post.

Kohtumise keskne teema oli antisemitismi uus kasv Euroopas ja sellega kaasnevad probleemid.

«Juudid on meie juurde oodatud. Juudid lahkusid Nõukogude Liidust, kuid Venemaa ootab neid tagasi. Olen näinud uudiseid ja raporteid, et juudid on pideva surve all, nad varjavad oma päritolu ja ei julge avalikkuses kanda traditsioonilist peakatet,» teatas Putin.

Euroopa juudikongressi juht Moshe Kantor lausus Putinile viisakalt, et nad kaaluvad seda pakkumist.

Kantor sõnas Kremlis toimunud kohtumisel, et  pärast aastakümneid on Euroopas juutidevastasus kasvanud.

«Kui vaadata aset leidnud sündmusi, siis on juutide olukord Euroopas aina halvenenud ja nüüdseks oleme Teise maailmasõja järgselt kõige sügavamas kriisiolukorras. On olema eeldused, et juudid lahkuvad Euroopast massiliselt,» teatas Kantor.

2015. aastal lahkus Lääne-Euroopast Iisraeli 10 000 juuti, kellest enamik oli Prantsusmaalt.

1986. aastal asutatud Euroopa juudikongressi kuulub juudiorganisatsiooni 42 riigist.

Kriitikute sõnul on Putini juutide Venemaale kutsumine ajaloolises valguses vaadatuna üllatav. 1980. aastate lõpul enne Nõukogude Liidu kokkuvarisemist toimus sellest riigist massiline väljaränne ning juudid suundusid siis eelkõige Iisraeli ja USAsse.

1990. aastatel ja 2000.aastate alguses juutide lahkumine Venemaalt jätkus. Kokku lahkus Nõukogude Liidust ja Venemaalt 1,6 miljonit juuti.

Venemaal on tuntud juute, kellest enamik on töösturid või meelelahutusmaailma esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles