Türgi karistab Amnesty hinnangul kogu kaguosa kurdi elanikkonda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahuaktivistide protestiaktsioon Istanbulis protesteerimaks kolme kurdi naispoliitiku tapmise pärast Silopi linnas.
Rahuaktivistide protestiaktsioon Istanbulis protesteerimaks kolme kurdi naispoliitiku tapmise pärast Silopi linnas. Foto: SCANPIX

Türgi karistab kollektiivselt kogu riigi kaguosas elavat kurdi elanikkonda sõjaliste operatsioonidega, mida toetavad liikumiskeelud, teatas eile inimõigusorganisatsioon Amnesty International.

Amnesty hinnangul on kurdide vastu kasutatavad jõuvõtted ülepaisutatud ja armee kasutab neid vastutustundetult.

Amnesty viitas eriti liikumiskeeldudele, mis on kehtestatud mitmetes regiooni linnades.

«Sõjalisi operatsioone korraldatakse ööpäevaringsete liikumiskeeldude ajal. Kümnete tuhandete inimeste elu on ohus, elanikud jäävad joogiveeta, toiduta, elektrivooluta ja arstiabita üha pikemaks ajaks,» ütles Amnesty eestkõneleja John Dalhuisen.

Peaminister Ahmet Davutoğlu lubas päev varem, et Türgi lõpetab sõjalise operatsiooni kurdi mässuliste vastu riigi kaguosas Silopi linnas. Valitsusväed võitlevad Kurdistani Tööpartei ( PKK) mässajatega veel kahes piirkonna linnas.

Londonis visiidil viibiv Davutoğlu ütles, et operatsioon Silopis lõpetati edukalt ja ööpäevaringset liikumikeeldu on nüüd võimalik leevendada. Julgeolekujõudude kurdivastane operatsioon hõlmas Silopi linna, selle lähedal asuvat Cizret ja Diyarbakıri Suri linnaosa.

Türgi inimõiguslaste andmetel on augustist alates operatsiooni käigus surma saanud 162 tsiviilelanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles