Iisrael alustas turvatara rajamist Jordaania piirile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli piiritara Jordaania ja Süüriaga Golani kõrgendikel.
Iisraeli piiritara Jordaania ja Süüriaga Golani kõrgendikel. Foto: SCANPIX/REUTERS

Iisrael alustas turvatara rajamist Jordaania piirile, teatas eile kaitseministeerium.

Tegemist on jätkuga teistele samalaadsetele rajatistele, mille eesmärgiks on sisserändajate ja äärmuslaste tõrjumine. Turvataraga on eraldatud näiteks Läänekallas ja Golani kõrgustikud.

«Kaitserajatise eesmärk on kaitsta Iisraeli kodanikke Jordaaniast lähtuvate julgeolekuohtude eest,» ütles ministeeriumi eestkõneleja Arielle Heffez uudisteagentuurile AFP.

Peaminister Benjamin Netanyahu sõnul on Jordaania turvatara jätkuks 240 kilomeetrisele piiritõkkele Egiptusega ja selle eesmärgiks on takistada ebaseaduslike sisserändajate ja terroristide saabumist Iisraeli.

Aastal 2013 rajas Iisrael 240 kilomeetrise elektroonilise turvatara lõunapiirile Egiptusega.

«Jordaania tara teostatakse samadele mudelitele tuginedes. Sellega kaasnevad teed, vaatlustornid, majutushooned ja muud kaasaegsed vahendid,» ütles Heffez.

Uus turvatara kulgeb suvituslinna Eilati ja Samari vahel 30 kilomeetri ulatuses ja läheb maksma 70 miljonit eurot.

Kaitseminister Moshe Yaalon teatas eelmise aasta novembris, et vägivalla vaigistamiseks ehitatakse Hebroni lähedale kindlustatud tara, mis täidab tühiku 2000. aastate algul palestiinlaste rünnakute vastu püstitatud Läänekalda turvataras. Uue tara ehitamiseks kulub aasta, ütles Yaalon. Tehnoloogia on samasugune kui Egiptuse piirile ehitatud tara puhul, millega püütakse takistada migrante ja islamiste riiki sisenemast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles