Medvedev tunnistas Vene mereväe nõrgenemist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene mereväelased paraadil.
Vene mereväelased paraadil. Foto: SCANPIX

Venemaa kavatseb suurendada välismaal asuvate mereväebaaside arvu, vahendab nende presidendi Dmitri Medvedevi sõnu uudistevõrk AFP.


«Kahjuks on tõsiasi see, et hulk meie varasemaid võimalusi on kadunud,» tunnistas ta kohtumisel oma riigi tippjuhtkonnaga. Medvedevi sõnutsi on tal teatud ideid, kuidas asendada mõningaid Nõukogude-aegseid liitlasi, kes nüüd Moskvat sama altilt enam ei järgi.

«Aga ilmselgetel põhjustel ei ütle ma neid välja,» lisas Medvedev.

Viimase kümnendi jooksul on Venemaa jäänud ilma mitmetest Nõukogude-aegsetest baasidest. Nende seas Kuubal ja Vietnamis. Sestap on vähenenud ka venelaste võimekus pidada suuri mereväeõppusi.

Medvedev tunnistas, et see on pannud lääneriigid võrreldes nendega märgatavasse eelisseisu. Lääs on pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist ehitanud ka uusi baase. «Selles mõttes on meie praegused partnerid palju paremas seisus, sest nad on asutanud baase üle maailma,» märkis Vene president, tunnistades, et need baasid annavad võimaluse mitmel pool tankida, samas kui venelased sõltuvad kallistest ja ebaefektiivsetest kütuselaevadest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles