Briti juurdlus: Litvinenko tapmisele andis ilmselt heakskiidu Putin

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Polooniumimürgitusse surnud Aleksandr Litvinenko haiglas.
Polooniumimürgitusse surnud Aleksandr Litvinenko haiglas. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin andis ilmselt heakskiidu otsusele mürgitada Londonis endine KGB agent Aleksandr Litvinenko, ütles Briti kohtunik täna, kui luges ette Litvinenko surma asjaolude väljaselgitamiseks algatatud Briti avaliku juurdluse tulemused.

«FSB (Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistuse) operatsioonile Litvinenko tapmiseks andis ilmselt heakskiidu ... president Putin,» ütles kohtunik Robert Owen Londonis.

Litvinenko mürgitati radioaktiivse polooniumiga 1. novembril 2006.

Moskva on alati eitanud seotust Litvinenko surmaga ning on keeldunud tunnistamast kahtlusalustena Andrei Lugovoid ja Dmitri Kovtuni. Suurbritannia nõuab mõlema väljaandmist.

«Kui härra Lugovoi mürgitas härra Litvinenko, siis on tõenäline, et ta tegi seda FSB käsul,» ütles Owen. «Lisaksin, et pean seda väga tõenäoliseks. Leidsin, et mürgitamisest võttis osa ka härra Kovtun.»

Briti valitsuse teatel külmutatakse Litvinenko tapmises kahtlustatud Vene kodanike Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtuni varad.

Pärast juurdluse tulemuse avalikustamist kutsus Suurbritannia välja sealse Vene suursaadiku.

Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova ütles, et selle poliitiliselt motiveeritud ja äärmiselt läbipaistmatu protsessi lõpptulemused ei ole objektiivsed ega erapooletud.

«Meil on väga kahju, et puhtalt kriminaalset juhtumit politiseeriti ning see on tumestanud kahepoolsete suhete üldist õhkkonda,» sõnas pressiesindaja avalduses. Tema sõnul olid poliitilised motiivid juba Suurbritannia otsusel avalik juurdlus läbi viia.

Briti siseministri Theresa May sõnul oli tapmine rahvusvahelise õiguse põhialuste jultunud ja vastuvõetamatu rikkumine.

Aleksandr Litvinenko jõi ühes Londoni hotellis teed, mis sisaldas surmavat kogust polooniumi isotoopi 210 ja suri kolm nädalat hiljem haiglas. Ohvri lesk väidab, et tema abikaasa töötas surma ajal Briti välisluureteenistuse MI6 heaks ja tapeti Moskva käsul.

Endine FSB agent Litvinenko põgenes 2000. aastal Suurbritanniasse ja sestpeale sai temast Vene julgeolekuteenistuse ja Putini häälekas kriitik, kes süüdistas presidenti sidemetes organiseeritud kuritegevusega.

Owen ütles, et Litvinenkot peeti tema tegude põhjal FSB reetjaks ning Vene riigi organisatsioonidel ja üksikisikutel olid tugevad motiivid tegutsemaks Litvinenko vastu, seal hulgas tema tapmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles