Lugovoi nimetab Litvinenko mürgitamise süüdistust absurdseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigiduuma saadik Andrei Lugovoi.
Vene riigiduuma saadik Andrei Lugovoi. Foto: Scanpix/AP

Vene riigiduuma saadik Andrei Lugovoi ütles täna, et Briti juurdluses talle esitatud süüdistus endise KGB agendi Aleksander Litvinenko tapmises 2006. aastal Londonis on absurdsed ja suunatud Moskva vastu.

«Mulle esitatud süüdistused on absurdsed,» ütles Lugovoi uudisteagentuurile Interfax.

«Täna avalikustatud juurdlustulemused kinnitavad taas Londoni Venemaa-vastast positsiooni, tunnelmõtlemist ning brittide soovimatust Litvinenko surma tegelik põhjus välja selgitada.»

Moskva on alati eitanud seotust Litvinenko surmaga ning on keeldunud tunnistamast kahtlusalustena Lugovoid ja Dmitri Kovtuni. Suurbritannia nõuab mõlema väljaandmist.

Londonis esitati täna Litvinenko surma asjaolude väljaselgitamiseks alustatud avaliku juurdluse tulemused. Selles süüdistati Litvinenko mürgitamises otseselt Lugovoid ja kaudselt ka Kovtuni.

«Kui härra Lugovoi mürgitas härra Litvinenko, siis on tõenäoline, et ta tegi seda FSB käsul,» ütles juurdluse juht erukohtunik Owen. «Lisaksin, et pean seda väga tõenäoliseks. Leidsin, et mürgitamisest võttis osa ka härra Kovtun.»

Endine FSB agent Litvinenko põgenes 2000. aastal Suurbritanniasse ja sestpeale sai temast Vene julgeolekuteenistuse ja Putini häälekas kriitik, kes süüdistas presidenti sidemetes organiseeritud kuritegevusega.

Ta jõi ühes Londoni hotellis teed, mis sisaldas surmavat kogust polooniumi isotoopi 210 ja suri kolm nädalat hiljem haiglas. Ohvri lesk väidab, et tema abikaasa töötas surma ajal Briti välisluureteenistuse MI6 heaks ja tapeti Moskva käsul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles