Hispaania soovib maksta immigrantidele tagasipöördumiseks kompensatsiooni

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania on hädas immigrantidega.
Hispaania on hädas immigrantidega. Foto: Reuters / Scanpix

Hispaania valitsus soovib võtta vastu seaduse, mille kohaselt makstakse riiki saabunud immigrantidele, kes vabatahtlikult kodumaale tagasipöörduvad, kompensatsiooni.


Uue kava kohaselt, mis suure võetakse parlamendis vastu novembri alguses, saavad kodumaale tagasi minna lubanud immigrandid ka toetust Hispaania töötukindlustuskassast, vahendas AFP.

Siiski peavad ebaseaduslikult riigis viibivad inimesed, kes nõustuvad kodumaale tagasipöördumisega, kinnitama, et nad ei naase Hispaaniasse kolme aasta jooksul.

Kompensatsiooni ei maksta aga Euroopa Liidu liikmesriikidest pärit sisserändajatele, kes viibivad Hispaanias ebaseaduslikult. Hispaania asepeaministri Maria Tereza Fernandez de la Vega kinnitusel hõlmab kava 19 riigi kodanikke, kellega Hispaania on sõlminud kahepoolse sotsiaalse julgeoleku lepingu.

Tagasi kodumaale naasevad immigrandid saavad 40 protsenti kompensatsioonist kätte vahetult pärast avalduse esitamist ja registreerimist ning ülejäänud 60 protsenti, kui nad on jõudnud tagasi kodumaale.

Selle aasta teises kvartalis oli Hispaania töötusmäär 10,4 protsenti. Aastaga on see kasvanud ligi kolm protsenti.

Hinnanguliselt elas 1996. aastal Hispaanias pool miljonit immigranti, kuid ebaseaduslikult riigis viibivate inimeste arv on tänaseks kerkinud 5,2 miljonini, kellest 2,2 miljonit on riiki saabunud väljastpoolt Euroopa Liitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles