IMF: Euroopasse tuleb ligi neli miljonit migranti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvised temperatuurid ja lumised ilmaolud on migrantide sissevoolu Euroopasse ajutiselt vähendanud.
Talvised temperatuurid ja lumised ilmaolud on migrantide sissevoolu Euroopasse ajutiselt vähendanud. Foto: Scanpix/AP

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) prognoosi kohaselt saab Euroopasse saabuvate migrantide arv olema üle miljoni ka käesoleval ja järgmisel aastal, muutes küsimuse nende inimeste tööturule integreerimisest aina pakilisemaks.

Järgmise aasta lõpuks on Euroopasse sisserännanuid kuni 4 miljonit, ennustab Rahvusvaheline Valuutafond. Aastatel 2015-2017 saabub IMFi kohaselt Euroopasse seega keskmiselt 1,3 miljonit migranti aastas, mis on siiani Euroopa Liidu poolt pakutud prognoosidega võrreldes suurem number.

Lühiajalises vaates, ootab IMFi sõnul Euroopat eest teatav sisemajanduse kogutoodangu kasv tulevalt migrantidega tegelemiseks suunatud täiendavatest riigitoetustest. Pikemas perspektiivis on aga veel lahtine, kas massiline sisseränne toob endaga kaasa ka majanduskasvu, sest selle eeltingimuseks on saabunud migrantide ühiskonda sulandumine.

«Varasem rahvusvaheline kogemus majandusmigrantide osas näitab, et sisserännanutel on üldjuhul madalamad palgad kui kohalikel, kuid aja möödudes see vahe väheneb.»

IMFi raport märgib, et sisserännanute osas kehtivad liikumispiirangud tuleks tühistada, sest nad peaksid saama vajadusel reisida, et endale püsiv töökoht leida.

Euroopa Nõukogu president Donald Tusk hoiatas, et Euroopal on aega kaks kuud asjad kontrolli alla saada. «Märtsis kogunev Euroopa Komisjoni tippkohtumine on viimane hetk üle vaadata, kas meie praegune strateegia toimib. Kui see nii ei ole, peame me tegelema selle tõsiste tagajärgedega nagu Schengeni kokkuvarisemine.»

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker tuli möödunud nädalal välja ettepanekuga lubada varjupaigataotlejatel töötada ka juba oma asüülitaotlusele vastust oodates, et lihtsustada ühiskonda sisseelamist. «Kui inimesed istuvad ilma tööta, ei saa neist kunagi täisväärtuslikke Euroopa ühiskonna liikmeid - selle muutmine on oluline, kui me tahame ennast kaitsta hilisemate ebameeldivuste eest,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles