Kreml nimetas Litvinenko juurdluse tulemusi Briti huumoriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Litvinenko haud Londonis.
Aleksandr Litvinenko haud Londonis. Foto: SCANPIX

Kreml mõistis täna hukka endise KGB ja FSB töötaja Aleksandr Litvinenko tapmist käsitleva Briti juurdluse, nimetades naljaks selle järeldusi, mis seostavad eksluuraja mürgitamist Vene presidendi Vladimir Putiniga.

«Võibolla see on nali,» ütles Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele. «Tõenäoliselt võib seostada suurepärase Briti huumoriga fakti, et avalik uurimine põhineb eriteenistuste, nimetamata eriteenistuste salastatud andmetel.»

Peskovi sõnul annab Venemaa kõigile brittide küsimustele Litvinenko asjas vastused diplomaatiliste kanalite kaudu.

«FSB (Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistuse) operatsioonile Litvinenko tapmiseks andis ilmselt heakskiidu president Putin,» rääkis Briti juurdlust juhtinud kohtunik Robert Owen Londonis.

«Kui härra Lugovoi mürgitas härra Litvinenko, siis on tõenäline, et ta tegi seda FSB käsul,» sõnas Owen.

Litvinenko mürgitati radioaktiivse polooniumiga Londonis 1. novembril 2006.

Moskva on alati eitanud seotust Litvinenko surmaga ning on keeldunud tunnistamast kahtlusalustena Andrei Lugovoid ja Dmitri Kovtuni. Suurbritannia nõuab mõlema väljaandmist.

«Kui härra Lugovoi mürgitas härra Litvinenko, siis on tõenäline, et ta tegi seda FSB käsul,» sõnas Owen. «Lisaksin, et pean seda väga tõenäoliseks. Leidsin, et mürgitamisest võttis osa ka härra Kovtun.»

Litvinenko jõi ühes Londoni hotellis teed, mis sisaldas surmavat kogust polooniumi isotoopi 210 ja suri kolm nädalat hiljem haiglas. Ohvri lesk väidab, et tema abikaasa töötas surma ajal Briti välisluureteenistuse MI6 heaks ja tapeti Moskva käsul.

Litvinenko ise süüdistas enne surma tapmiskäsu andmises Putinit, aga Briti juurdlustulemustes seostatakse esmakordselt Vene presidenti ametlikult selle looga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles