NATO sõjalised juhid soovitavad muuta alliansi vägede paigutust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO Euroopa vägede ülemjuhataja kindral Philip Breedlove mullu suvel Poolas Zaganis Hollandi sõduritega vestlemas.
NATO Euroopa vägede ülemjuhataja kindral Philip Breedlove mullu suvel Poolas Zaganis Hollandi sõduritega vestlemas. Foto: AFP/SCANPIX

NATO liikmesriikide sõjaväejuhid jõudsid neljapäeval üksmeelele soovitustes muuta alliansi vägede paigutust ning otsustusprotseduure, et tulla paremini toime agressiivsema Venemaa ja teiste muutuvate ohtudega.

«Me jätkame tööd valmisoleku- ja reageerimisküsimustega, mis viivad meie väed paremasse positsiooni, et olla valmis vastama kõigile väljakutsetele Arktikast Lähis-Ida ja Põhja-Aafrikani,» ütles NATO Euroopa vägede ülemjuhtaja kindral Philip Breedlove pressikonverentsil.

Allianss kaalub ka sõjaliste ja poliitiliste otsuste langetamise protsessi lihtsustamist, et «uusi arenemisjärgus võimekusi kiiremini käiku lasta,» lausus ta.

NATO Brüsseli peakorteris toimunud kohtumisel osalesid Breedlove ja teised NATO kõrged sõjaväejuhid ning liikmesriikide relvajõudude ülemad. Esmakordselt osales säärasel kohtumisel oktoobris ametisse astunud USA Staabiülemate Ühendkomitee esimees kindral Joseph Dunford.

NATO sõjalise komitee esimees armeekindral Petr Pavel ütles, et kohtumise eesmärk oli anda nõu liikmesmaade valitsustele juulis peetava NATO Varssavi tippkohtumise eel ja aidata alliansil «hoida kindlat kurssi läbi tormiste merede».

Sõjaväejuhtide soovitused antakse NATO riikide suursaadikutele arutamiseks enne alliansi kaitseministrite kohtumist 11. veebruaril, sõnas Pavel.

«Me peame ka edaspidi keskenduma strateegilisele eesmärgile: säilitada oma julgeolekusüsteem nii nende vastu, kes tahaksid selle üle ülekaalu saavutada, kui ka nende vastu, kes tahavad seda õõnestada,» lausus Breedlove.

Pavel ütles vastuseks ajakirjaniku küsimusele, et on üritanud pärast NATO sõjalise komitee juhiks saamist mullu juunis mitu korda Vene kindralitega rääkida, ent leidnud eest «Vene poole tahte puudumise selliseks suhtluseks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles