Skandaal Soomes: asüülitaotleja valetas peaminister Sipiläle oma vanuse kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juha Sipilä
Juha Sipilä Foto: SCANPIX

Iraagist Bagdadist Soome saabunud Fahad Firas Al-Nuaimi sõnas ajakirjanikele, et inimsmugeldajad käskisid tal oma vanuse kohta valetada, muidu ta ei saa Soomes asüüli.

Möödunud aasta septembris külastas Soome peaminister Juha Sipilä Oulus asuvat põgenike vastuvõtukeskust, kus ta kohtus ka Al-Nuaimiga, edastab iltasanomat.fi.

Mees sõnas telekaamerate, ajakirjanike ja peaministri juuresolekul, et ta on 17-aastane iraaklane Fahad Firas Al-Nuaimi ja ta palus peaministril Soome sisserännanud iraaklasi aidata.

Pärast seda kohtumist, mida näidata Soome telekanalitel, tekkis paljudel soomlastel tema vastu huvi ja nad otsisid tema kohta taustaandmeid Google´i abil.

Mehe Facbooki leheküljelt ilmnes, et ta valetas oma vanuse kohta. Lahvatas skandaal ja asüülitaotleja andis nüüd intervjuu, milles ta selgitab vale tagamaid.

Al-Nuaimi sõnul ta kahetseb, et valetas peaministrile, kuid talle olid sellise soovituse andnud inimsmugeldajad, kes aitasid tal Soome jõuda.

«Mul on häbi ja ma kahetsen oma valet. Härra peaminister, ma palun vabandust,» teatas iraaklane.

Peaministri nõuniku Janika Tikkala teatel  ei soovi Sipilä seda juhtumit kommenteerida.

Al-Nuaimi kinnitusel on ta tegelikult 20-aastane ja tal on selle tõenduseks Iraagi pass, milles on tema sünniajaks märgitud 1995. aasta november.

Iraaklane lisas, et ta Soome aidanud isikud hoiatasid, et selles riigis võib takistusi ette tulla ja selle tõttu oleks kasulikum end nooremaks valetada.

«Me ei teadnud, mis meist saab, kui olime Soome piiri ületanud. Kas politsei piirab meid sisse ja paneb meid vanglasse? Olime selle tõttu pinges,» meenutas sisserännanu.

Pärast peaministriga kohtumist hakati Al-Nuaimi elu laiemalt kajastama ja ta hakkas saama kahte liiki postitusi, millest esimesed olid sõimu- ja vihakirjad ning tapmisähvardused, teised aga soomlannade armastuskirjad.

Oulu põgenike vastuvõtukeskuse juht Jenni Korikarpi ei soovinud Al-Nuaimi juhtumit selgitada.

«Meie poliitika on, et me ei sekku sisserännanute tegevusse ja tegemata jätmistesse,» oli Korikarpi napisõnaline.

Al-Nuaimi loodab, et ta saab Soomes asüüli, sest ta on juba põhjamaise eluga ära harjunud ja naudib seda.

Iraaklane õpib agaralt soome, kuid ka saksa keelt ning tal on tekkinud soomlastest sõprus- ja toetajaskond, kellega ta sageli suhtleb.

Soome migratsiooniameti esindaja Aino Likitalo teatel ei mängi Soomes asüüli saamisel vanus tegelikult rolli, sest nii täiskasvanute ja laste taotlused vaadatakse läbi samade reeglite alusel.

Kuid nende asüülitaotlejate, kes on varem oma vanuse kohta valetanud, taotlus vaadatakse terasemalt läbi, kuna ka teiste asjade kohta on nad võinud valetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles