Soome poliitik tegi ettepaneku luua Põhjamaade ühine kodakondsus ehk Põhjala 2.0

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Rootsi Partei esimees Carl Haglund.
Soome Rootsi Partei esimees Carl Haglund. Foto: Lehtikuva / Scanpix

Soome Rootsi Rahvapartei esimees Carl Haglund tegi ettepaneku Põhjamaade ühise kodakondsuse loomist, nimetades seda projektiks Põhjala 2.0.

Haglundi sõnul oleks Põhjamaade ühise kodakondsuse loomiseks mitmeid praktilisi põhjuseid, näiteks on mitmed Rootsi elama läinud Soome kodanikud kurtnud, kui keeruline on seal teise riigi kodanikul avada pangakontot, leida lapsele lasteaiakoht või üürida korterit.

«Sellised mured kaoksid, kui viie Põhjamaa kodanikud saaksid ühise kodakondsuse. On aeg viia Põhjamaade koostöö uuele tasemele. On vaja mõelda suurelt ja luua Põhjala 2.0,» ütles Haglund Helsingin Sanomatele.

Viie Põhjamaa all pidas Haglund silmas Soomet, Rootsit, Norrat, Taanit ja Islandit. Kuigi ka Eesti soovib näha end Põhjamaana, Haglundi ettepanek Eestit siiski ei puuduta.

Haglundi sõnul on Euroopa Liidu probleemid ning maailmamajanduse kõikumine pannud kõigi Põhjamaade inimesi mõtlema lähinaabritega tehtava koostöö olulisusele.

Soome Rootsi Rahvapartei esimehe hinnangul on Põhjamaade ühise kodakondsuse rakendamiseks mitu varianti. Näiteks võiks teise Põhjamaa riiki elama läinud inimene saada automaatselt topeltkodakondsuse või siis asukohariigi piiratud õigustega kodakondsuse. Samuti võiks ühe idee järgi rakendada Põhjamaades ühtset isikukoodi süsteemi.

Sellise süsteemi rakendamise mõjusid ja sobitumist Euroopa Liidu seadusandlusega peaksid Haglundi idee järgi enne rakendamist analüüsima eksperdid.

«Poliitilise tahte korral on kõik takistused ületatavad. Kui poliitiline tahe on olemas, võiks Haglundi sõnul uue süsteemi rakendada lähema nelja aasta jooksul. Mind ei tasu pidada liiga idealistlikuks. Igasuguseid «höpöhöpö»-stiilis kommentaare kuulsin ma ka siis, kui tulin kolm aastat tagasi kaitseministrina välja ideega süvendada Põhjamaade kaitsekoostööd. Kuigi idee võis tunduda utoopilisena, räägivad sellest praegu kõik ja astutud on ka konkreetseid samme,» rääkis Haglund.

Carl Haglund on Soome Rootsi Rahvapartei esimees. Aastatel 2009-2012 oli ta europarlamendi liige ning 2012-2015 Soome kaitseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles