Merkel: Türgi lubas teha kõik migrandilaine piiramiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rannavalvelaev ja süürlastest põgenikud.
Kreeka rannavalvelaev ja süürlastest põgenikud. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles reedel, et sai Türgi peaministrilt Ahmet Davutoğlult lubaduse «teha kõik» Euroopasse suunduva migrandilaine piiramiseks.

Merkel ütles Berliinis pärast kõnelusi Davutoğluga, et nad allkirjastasid ühiskommünikee, mille alusel «Türgi valitsus teeb kõik endast oleneva» Euroopa Liitu suunduvate põgenike arvu kärpimiseks.

«Peaminister toonitas Türgi valitsuse kohustust teha kõikvõimalikke jõupingutusi ebaregulaarsete migrantide arvu oluliseks vähendamiseks lähitulevikus,» seisis Türgi valitsuse pressiteates. Selles lisati, et Türgi «lubas tõhustada kaitset mittevajavate ebaregulaarsete migrantide tagasivõtmist».

Vastutasuks võib Türgi arvestada Saksamaa toetusega oktoobriks Schengeni tsooni külastavate Türgi kodanike suhtes viisanõuete leevendamisel. Merkel ja Davutoğlu võtsid endale kohustuse viia edasi Türgi ja EL-i läbirääkimisi viisarežiimi leevendamise üle eesmärgiga tühistada 2016. aasta oktoobriks viisanõue Schengeni ala külastavatele Türgi kodanikele.

Novembris sõlmitud kokkuleppega lubasid EL-i liidrid abistada Türgis varju leidnud enam kui 2,2 miljonit Süüria pagulast kolme miljardi euroga, kui Ankara astub samme põgenikevoo vähendamiseks.

Euroopa Liidu ametnikud on viimasel ajal kritiseerinud Türgit, et riik ei tee piisavalt rändevoo piiramiseks ning iga päev jõuab Kreekasse endiselt 2000-3000 migranti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles