USA tühistas viie Vene aukonsuli akrediteeringu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp. Pilt on illustratiivne
USA lipp. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Ühendriigid tühistasid viie Vene aukonsuli akrediteeringu, põhjendades seda USA diplomaatilise personali ahistamisega Venemaal, teatas välisministeerium reedel.

«Me oleme valmis rakendama edasisi kohaseid meetmeid, kui tehakse uusi katseid takistada meie diplomaatilist ja konsulaartegevust Venemaal,» hoiatas USA välisametkonna pressiesindaja Mark Toner.

Vene välisministeerium väljendas pahameelt konsulite vastu suunatud sammude üle. Karistatavateks on USA kodanikud, kes esindavad Venemaad Californias, Utah's, Minnesotas, Floridas ja Puerto Ricos.

Ministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova süüdistas USA «luureteenistusi provokatsioonides Venemaa diplomaatiliste esinduste töötajate vastu, ja mitte ainult Ühendriikides».

«Aukonsuleid puudutav otsus on jätk Barack Obama administratsiooni poliitikale eesmärgiga kärpida sidemeid meie riigiga,» ütles ta.

USA välisministeerium ütles, et Washingtoni vastusamm Moskva tegevusele Ühendriikide huvide vastu ei riku kahe riigi ametlikke diplomaatilisi suhteid.

«See samm astuti vastuseks Venemaa pidevale sekkumisele meie diplomaatilisse ja konsulaartegevusse Venemaal, seal hulgas, aga mitte ainult meie töötajate laialdasele ahistamisele, tagakiusamisele ning Ameerika Keskuse sunniviisilisele sulgemisele Moskvas ja 28 Ameerika Ruumide sulgemisele mujal Venemaal,» ütles Toner.

«See ei mõjuta Venemaa ametlikku diplomaatilist tegevust ega suursaatkonda, peakonsulaate ja kultuurikeskust Washington DCs,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles