Tadžiki parlament toetas piirangute kaotamist Rahmoni valitsemisajale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tadžikistani riigijuht Emomali Rahmon
Tadžikistani riigijuht Emomali Rahmon Foto: SCANPIX

Tadžikistani parlament toetas reedel põhiseadusmuudatust, mis lubab kauaaegsel presidendil Emomali Rahmonil kandideerida presidendiks piiramatu arv kordi.

Rahmon (63) on valitsenud Kesk-Aasia riiki alates 1992. aastast.

Parlamendi alamkoda toetas reedel põhiseadusmuudatusi, mis sätestavad, et «Rahmon võib kandideerida presidendiks piiramatu arv kordi», lausus parlamendisaadik Mahhmadali Vatanzoda.

«Seadusandjad tegid ettepaneku lisada see säte riigi põhiseadusesse,» lausus ta.

Põhiseadusmuudatused peab heaks kiitma konstitutsioonikohus ning seejärel tuleb need panna referendumile.

Tadžikistan andis läinud aastal Rahmonile «Rahva juhi» tiitli.

«Tadžikistani põhiseaduse kohaselt on isikul õigus kandideerida presidendiks kaheks seitsmeaastaseks ametiajaks. See ei kehti siiski Rahva juhi suhtes,» väitis üks põhiseadusmuudatuse autoreid Vatanzoda.

Rahmon võitis 2013. aastal seitsmeaastase ametiaja. Põhiseadusmuudatuse järel on tal õigus kandideerida 2020. aastal uuesti.

Tadžikistani põhiseadus võeti vastu kodusõja ajal 1994. aasta 6. novembril korraldatud rahvahääletusel. 1999. ja 2003. aasta seda rahvahääletustega muudeti. 2003. aasta muudatused võimaldasid president Rahmonil jääda võimule veel kaheks seitsmeaastaseks ametiajaks 2020. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles