Biden: Türgi ei näita sõnavabaduses eeskuju

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joe Biden.
Joe Biden. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikide  asepresident Joe Biden kritiseeris reedel karmilt Türgit suutmatuse eest näidata «õiget eeskuju» sõnavabaduse teemal.

Biden ütles tähtsat NATO liitlast arvustades, et president Recep Tayyip Erdoğani võimu all ei ole väljendusvabaduse olukord sellisel tasemel, et seda võiks järgida.

«Kui meediat hirmutatakse või ajakirjanikke vangistatakse kriitilise kajastamise eest, ja enam kui 1000 teadlast süüdistatakse riigireetmises vaid petitsiooni allkirjastamise pärast, ei ole see selline eeskuju, mida tuleb näidata,» ütles Biden Istanbulis kodanikuühiskonna esindajatega kohtudes.

«Kui puudub kanal oma arvamust avaldada ja poliitikat kritiseerida, siis on teie riigilt röövitud võimalus,» lausus Ühendriikide asepresident.

Türgi on viimasel ajal vangistanud mitu valitsuskriitilist ajakirjanikku.

Politsei pidas reedel lühiajaliselt kinni vähemalt 18 akadeemikut, kes allkirjastasid pöördumise, milles kritiseeriti sõjaväe mahasurumistegevust kurdi enamusega aladel riigi kaguosas.

Prokuratuur algatas juurdluse 1200 õppejõu suhtes enam kui 90 ülikoolist, keda kahtlustatakse «riigi solvamises» ja «terroripropagandas».

«Mida edukamaks Türgi muutub, seda tugevama sõnumi saadab ta kogu Lähis-Idale ja sellele osale maailmast, mis on alles hakanud vabaduse mõistega rinda pistma,» ütles Biden.

Türgis on mõistetud vangi päevalehe Cumhuriyet peatoimetaja Can Dündar ja lehe Ankara toimetuse juhi Erdem Gül, keda süüdistatakse salajase informatsiooni avaldamises.

Biden kohtus ka Dündari naise ja pojaga. «Ta (Biden) ütles mulle, et mul on väga vapper isa. Et ma peaksin tema üle uhke olema,» tsiteeris uudisteagentuur Cihan peatoimetaja poega Ege Dündari.

Türgi valitsuse kurikuulsate meediavabadust piiravate sammude hulka kuuluvad ka YouTube'i ja Twitteri ning teiste sotsiaalvõrgustike blokeerimine kriisihetkedel.

Neljapäeva õhtul Istanbuli saabunud USA asepresident kohtub laupäeval president Erdoğani ja Türgi peaministri Ahmet Davutoğluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles