Allikad: Venemaa saadik palus Bashar al-Assadil taanduda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashar al-Assad ja Vladimir Putin mullu oktoobris.
Bashar al-Assad ja Vladimir Putin mullu oktoobris. Foto: Reuters/ScanPix

Lääneriikide ametnike sõnul läkitas Venemaa president Vladimir Putin detsembrikuus kodusõjas kannatava Süüria riigijuhi Bashar al-Assadi juurde erisaadiku, et veenda meest võimust loobuma.

Sõnumiviijaks olnud sõjaväeluure GRU direktor Igor Sergun, kes suri aga 3. jaanuaril, vaid mõni nädal pärast kohtumist. Väidetavalt lükkas Assad kindlalt tagasi igasuguse variandi sellest, et ta loobuks võimust.

Lääneriigid, kelle jaoks on Assadi lahkumine konflikti lõpetamise vältimatuks eeltingimuseks, said aga vahejuhtumist tuleviku jaoks julgustust. Kuigi Ameerika ja tema liitlased on valmis leppima presidendi püsimisega üleminekuajaks, ei tule Assadi pikaajaline võimulejäämine kõne alla.

Venemaa sekkus Süüria kodusõtta eelmise aasta novembris, alustades õhulöökidega Assadi toetuseks. Lääne analüütikud usuvad, et Moskva on seejärel avastanud – presidendi positsioon on palju hapram ning tema režiim palju brutaalsem ja ebakompetentsem, kui loodetud.  «Putin heitis pilgu Süüria kapoti alla ja leidis palju rohkem hädasid kui need, millega jäi nõusse,» kõneles Financial Times`ile anonüümne Euroopa julgeolekuametnik.

Süüria rahukõneluste järgmine voor peaks toimuma ülehomme – ehkki selle kohta püsivad tugevad kahtlused.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles