«Snowzillaks» ristitud 18 inimelu nõudnud lumetorm on vaibumas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees Washingtonis eile suusatamas.
Mees Washingtonis eile suusatamas. Foto: SCANPIX

USA idaosa oma võimusse võtnud ulatuslik lumetorm ja pakane, mistõttu hukkus 18 inimest, on praeguseks vaibumas.

Torm suundub edasi Atlandi ookeani suunas, kirjutas BBC. Tormi mõju alla on siiani jäänud ligi 85 miljonit inimest. Kõige suurema saju kätte jäi Lääne-Virginia osariigis asuv Glengary, kus lumevaiba paksuseks mõõdeti 107 sentimeetrit.

Lumetorm.
Lumetorm. Foto: BBC

Washingtoni linnapea Muriel Bowser otsustas tormi eel peatada kuni esmaspäevani ühistranspordisüsteemi, sealhulgas ka metroo. Linnapea eesmärgiks oli heidutada inimesi tormi ajal õue minemast. See muutis Washingtoni pealtnägijate kirjeldusel peaaegu kummituslinnaks. Tänavatel oli näha vaid üksikuid inimesi.

Lumetorm Washingtonis.

«Ma olen taolist asja näinud Jaapani põhjapiirkondades, kuid mitte iialgi kuskil Ühendriikides,» ütles Tokyos elav teleprodutsent Taisuke Tsugawa.

Lund on langenud pealinnale ja selle ümbrusesse enam kui 35 sentimeetrit ja sadu jätkub.

Meteoroloogide sõnul võib Washingtonis ja pealinna ümbruses sadada laupäeva õhtuks maha kuni 60 sentimeetrit lund. Lisaks hoiatab ilmateenistus väga tugeva tuule ja äikesevõimaluse eest. Tuisuhoiatus on jõus kogu Ühendriikide idaosas Washingtonist New Yorgini.

«Sellist ilmaennustust pole siin antud 90 aasta jooksul. Olukord võib olla ohtlik ja kõik elanikud peavad sellesse suhtuma täie tõsidusega,» manitses linnapea Bowser.

Ennustuste kohaselt peaks Snowzillaks ristitud torm vaibuma täna.

Aastal 1922 sadas Washingtonis kolme päeva jooksul maha 70 sentimeetrit lund.

Ametlik hoiatus on antud Georgia, Tennessee, Pennsylvania, Marylandi, Kentucky, Põhja-Carolina, New Jersey, New Yorgi, Virginia, Lääne-Virginia ja Washingtoni elanikele. Tormipiirkonnas elab umbes 85 miljonit inimest.

Torm on lõhkunud elektriliine ja häirinud liiklust. Nädalavahetusel on ära jäetud juba 9000 lendu.

New Yorgi linnas kehtestati laupäeval lumetormi tõttu liikluspiirangud, teatasid võimuesindajad.

Pildil lumetormist New Yorgis.

Kõik linna viivad teed, sillad ja tunnelid on ajalehe Los Angeles Times andmetel keelatud kõikidele sõidukitele peale päästemasinate. Bussiliiklus on peatatud ja metroo peaks seiskuma lähiajal. Broadwayl jäeti ära etendused, suletud on muuseumid ja poed.

Linnavõimud soovitasid elanikele tungivalt kodudes püsida, sest tormist tuleb tõenäoliselt üks linna ajaloo hullemaid.

Kentucky osariigis jäid tuhanded autosõitjad mitmeteks tundideks lumelõksu. Juhtunud on hulgaliselt erinevaid õnnetusi, milles viimastel andmetel on surma saanud 18 inimest.

New Yorgi linnapea Bill de Blasio kinnitas kolme inimese surma. Põhja-Carolina võimud teavitasid kuue inimese hukkumisest liiklusõnnetustest. Virginia politsei rääkis kolmest ohvrist ja Kentucky võimuesindajad teatasid kahe inimese surmast. Marylandis jättis elu üks inimene.

Lumetorm Baltimore´is.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles