Ungarlased protestisid valitsuse terroritõrjeplaanide vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari parlament.
Ungari parlament. Foto: SCANPIX

Sajad inimesed avaldasid pühapäeval Budapestis meelt Ungari valitsuse plaanide vastu rakendada terroritõrjemeetmeid, teiste seas piiranguid internetile ja öiseid liikumiskeelde.

«laan teeb lõpu demokraatiale,» ütles protesti korraldaja Lajos Bokros Ungari parlamendi ette kogunenud meeleavaldajatele, keda AFP korrespondendi hinnangul oli umbes 800.

Sel nädalal meediasse lekkinud plaani kohaselt tahab valitsus muuta põhiseadust, et luua uus eriolukorra kategooria - «terroriohu olukord» - mille väljakuulutamisel on tal õigus välja anda määrusi, peatada teatud seaduste kehtivus ning muuta teisi.

Umbes 30 kavandatud muudatuse seas on kontroll interneti üle, armee kasutamine, piiride sulgemine ning öise liikumiskeelu kehtestamine piirkonnas, kus on terrorioht.

Kriitikute seas on mitmed opositsiooniparteid ja inimõigusühendused, kelle sõnul võimaldab umbmääraselt defineeritud «terrorioht» valitsusel piirata kodanikuõigusi.

«See on juhtunud meie ajaloos ka varem ning me kardame, et see juhtub uuesti, et valitsus võib ükskõik millal lubada endale meie õiguste piiramist,» ütles meeleavaldusel esinenud jurist György Magyar.

Parlament arutab ettepanekuid järgmisel kuul, ütles peaminister Viktor Orbáni valitseva parempoolse Fideszi partei seadusandja Gergely Gulyas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles