Walesis peavad asüülitaotlejad kandma värvilisi käepaelu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Ühendkuningriigis Walesis
Põgenikud Ühendkuningriigis Walesis Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigis Walesis Cardiffis peavad asüülitaotlejad kandma erksavärvilisi käepaelu, kuna nende alusel on neil õigus tasuta toidule.

Briti saartele sisserännanutel, kellel ei ole õigus töötada või kes ei saa taskuraha, saavad riigi kulul kolm sooja einet päevas, edastab The Guardian.

Selle teenuse pakkujaks on heategevusorganisatsioon Clearsprings Ready Homes, mis tegutseb Briti siseministeeriumi loal.

«Seda käepaela ei saa ära võtta. Kui tahad süüa, siis pead seda kogu aeg kandma,» lausus 36-aastane Põhja-Aafrika põgenik Eric Ngalle.

Möödunud novembris asüüli saanud Ngalle arvates on selline käepael sildistav ja stressi tekitav. Nüüdseks on tal töökoht Walesi kultuuriorganisatsioonis.

«Meil kulus majutuspaigast söögikohta minekuks umbes kümme minutit. Alati oli palju jalakäijaid ja autojuhte. Nende seas oli isikuid, kes meie käepeaela nähes hakkasid karjuma, et minge tagasi sinna, kust te tulnud olete. Osa meile suunatud sõnumitest olid alandavad ja labased,» teatas migrant.

Samasugust suhtumist koges ka 24-aastane sudaanlane Mogdad Abdeen, kes peab käepaela samuti diskrimineerivaks.

«Asüülitaotlejad kardavad suhelda ja uusi suhteid luua, kuna käepael võib olla takistuseks ja tekitada lisaprobleeme. Kui ootasime majutuspaiga juures toidu saabumist, hüüdsid paljud möödasõitnud autode akendest: «Põgenik, põgenik!»,» meenutas Abdeen.

Cardiffis asüülitaotlejaid psühholoogiliselt abistav usukeskus  Trinity esitas humanitaarorganisatsioonile ja Briti siseministeeriumile käepaelte suhtes kaebuse.

«Seni ei ole neist käepaeltest loobutud. Need käepaelad on sildistavad ja teevad asüülitaotlejatest kohalike viha sihtmärgi,» lausus usukeskuse koordinaator Chloe Marong.

Heategevusorganisatsioon Clearsprings Ready Homes põhjendas käepaelte kasutamist asüülitaotlejate suurenenud arvuga. Esindaja teatel on vaja eristada, kes asüülitaotlejatest saavad kolm korda sooja süüa päevas ja kellele antakse ostukeskuse toidukupongid.

Ühendkuningriigis ei tohi asüülitaotlejad teha tööd ning nad ei saa ka mingit otsest riiklikku sotsiaalabi. Need, kellel leitakse olevat õigus endale ise toitu osta, saavad kas natuke raha või toidukuponge.

Briti meedia teatel on Clearsprings Ready Homes põgenike majutuspaikades käepaelad kasutusel alates 2015. aasta maist.

Briti parlamendi liige Joe Stevens edastas eile Twitteris, et ta suhtles põgenikke aitava heategevusorganisatsiooniga, kust talle lubati, et käepaeltest loobutakse.

Suurbritannias on seoses sisserännanutega tekkinud mitmeid probleeme. Möödunud nädalal kajastas sealne meedia, kuidas Middlesborough´s värvis erafirma punase värviga asüülitaotlejate majade uksed. Selle tõttu tegid kohalikud mitmeid rünnakuid nii põgenike kui nende eluasemete vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles